1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin politiikka

Ruotsissa Kristerssonin ehdotus vähemmistöhallituksesta kaatui – Puoluejohtajat jatkavat tunnusteluja

Valtiopäivät äänesti Ulf Kristerssonin pääministeriyttä vastaan. Yksikään valtiopäiväedustaja ei lipsunut etukäteen sovitusta linjasta.

Ruotsin maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson piti tiedotustilaisuuden Tukholmassa keskiviikkona. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsin valtiopäivät on hylännyt ehdotetun, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien muodostaman hallituspohjan.

Valtiopäivien enemmistö eli 195 edustajaa äänesti sitä vastaan, että maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson valittaisiin Ruotsin pääministeriksi. 154 äänesti Kristerssonin valinnan puolesta.

Kristersson oli ehdottanut vähemmistöhallituksen muodostamista kahden porvaripuolueen pohjalta.

Äänestyksen jälkeen valtiopäivien puhemies Andreas Norlén ilmoitti kutsuvansa kaikki puoluejohtajat torstaina koolle hallitustunnusteluihin. Hän tosin myönsi, ettei tarjolla ole kovin runsaasti vaihtoehtoja.

Puhemies saa yrittää pääministeriehdokkaan nimittämistä ja hyväksyttämistä äänestyksessä yhteensä neljä kertaa. Jos ne eivät tuota tulosta, edessä ovat automaattisesti uudet vaalit.

Ruotsidemokraatit äänestivät puolesta

Äänestys meni ennakoitujen jakolinjojen mukaisesti. Yksikään valtiopäiväedustaja ei lipsunut etukäteen sovitusta linjasta.

Koko punavihreä blokki eli sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue sekä porvariblokista liberaalit ja keskusta äänestivät Kristerssonin valintaa vastaan. Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien lisäksi ruotsidemokraatit äänestivät Kristerssonin puolesta.

Etukäteen oli laajasti arvioitu, että valtiopäivät todennäköisesti kaataisi Kristerssonin esittämän hallituspohjan. 175 ei-ääntä riitti Kristerssonin esittämän hallituksen kaatamiseen.

"Kyse jostain suuremmasta"

Ennen äänestystä pidetyissä puoluejohtajien puheenvuoroissa liberaalien johtaja Jan Björklund linjasi, että Euroopassa nousussa oleva oikeistolainen nationalismi vaikutti liberaalien päätökseen äänestää Kristerssonia vastaan.

– Jos äänestyksessä olisi ollut kyse vain Kristerssonin valinnasta pääministeriksi ja ehdotetusta hallituspohjasta, liberaalit olisivat äänestäneet kyllä ja menneet hallitukseen. Mutta kyse on jostain suuremmasta, Björklund sanoi.

– Äänestäjät tuomitsevat tiukasti sen, kuinka olette käsitelleet meitä, ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson puolestaan sanoi.

Ruotsin puolueista useimmat ovat torjuneet kaiken yhteistyön ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsi on ollut ilman hallitusta nyt kahden kuukauden ajan. Valtiopäivävaalit olivat 9. syyskuuta.

Lisää aiheesta:

Viisi kysymystä Ruotsin hallitustilanteesta - Miksi porvaripuolueet äänestävät porvarihallitusta vastaan?

Analyysi: Ruotsin porvariyhteistyö joutuu testiin – kokoomusjohtajan pääministeriyttä ovat ilmeisesti kaatamassa myös omat liittolaiset