Analyysi: Mitä väliä sillä on, että Applen markkina-arvosta katosi muutamassa kuukaudessa yli sata miljardia?

Pörssejä kannatelleiden teknologiajättien yhteenlasketusta markkina-arvosta katosi syksyllä yli biljoona dollaria.

markkina-arvo
Applen markkina-arvosta katosi muutamassa kuukaudessa yli sata miljardia.
Yle Uutisgrafiikka

Viime elokuussa teknologiajätti Applen markkina-arvo ylitti biljoonan dollarin rajapyykin. Kuukautta myöhemmin verkkokauppajätti Amazon saavutti tuhannen miljardin dollarin markkina-arvon, tosin vain hetkeksi.

Piilaakson teknologiayhtiöt olivat jo usean vuoden ajan vastanneet huomattavasta osasta lähes kymmenen vuotta jatkunutta pörssikasvua. Yhdysvaltain suurimpien yritysten osakkeiden kurssikehitystä kuvaavan S&P 500 -indeksin alkuvuoden kasvusta puolet oli viiden suurimman teknologiayhtiön ansiota.

Vielä kesällä markkinoiden usko teknologiajättien voimakkaaseen kasvuun oli vahva.

Sitten otsikoihin nousivat kansainväliset kauppajännitteet, nousevat korot ja pelko kasvun hidastumisesta niin Euroopassa kuin Kiinassakin. Brexit ja Italian taloustilanne aiheuttivat väreilyä markkinoilla. Trump.

Näiden koko osakemarkkinoita koskevien uutisten lisäksi uutisissa kerrottiin Amazonin huonoista työolosuhteista, Facebookin kautta tehdyistä vaikutusyrityksistä ja useita yhtiöitä koskevista tietovuodoista. Valtavia määriä dataa keränneiden yhtiöiden toimet käyttäjiensä yksityisyyden turvaamiseksi paljastuivat riittämättömiksi. Puheet sääntelystä ja yhtiöiden pilkkomisista voimistuivat.

Tässä maailmassa valtavaa pörssikasvua tehneet teknologiayhtiöt eivät enää näyttäneetkään sijoittajien silmissä niin arvokkailta. Tällä kertaa viisi suurinta yhtiötä (Apple, Amazon, Microsoft, Netflix ja Alphabet) vastasivat viidenneksestä syksyn kurssilaskusta.

Applen markkina-arvo on tällä hetkellä noin 850 miljardia dollaria, Amazonin vajaat 830 miljardia dollaria. Siis aika paljon edelleen. Syksyn pörssilasku pyyhki kuitenkin Applen arvosta tämän vuoden aikana saavutetun kasvun. Amazonin kohdalla taas 40 prosentin kasvu hupeni 30 prosentin kasvuksi.

Teknologia on tulevaisuuden sijoitus

Teknologiayhtiöiden osakkeiden arvostus ei ole perustunut yhtiöiden liikevaihtoihin tai voittoihin. Se on perustunut tulevaisuuden liikevaihtoihin ja voittoihin. Tulevaisuuden näkymät vaikuttavat toki kaikkien yhtiöiden arvostukseen, mutta teknologiayhtiöiden kohdalla painoarvo on tavallista suurempi.

Hyvä esimerkki tästä on suoratoistopalvelu Netflix, jonka markkina-arvo ylitti viime keväänä hetkeksi viihdejätti Disneyn. Viime vuonna vajaan 12 miljardin liikevaihdolla vajaat 559 miljoonaa dollaria voittoa tehnyt Netflix oli siis markkinoiden mukaan arvokkaampi yhtiö kuin yli 55 miljardin dollarin liikevaihtoa pyörittävä ja lähes 15 miljardia dollaria vuodessa voittoa tekevä Disney.

Sijoittajat uskoivat enemmän Netflixin tulevaisuuteen kuin Disneyn tulevaisuuteen. Kesän jälkeen huoli Netflixin kasvun hidastumisesta on kuitenkin tarttunut sijoittajiin. Samalla Disney on polkaisemassa käyntiin oman suoratoistopalvelunsa, joka kiristää kilpailua entisestään alalla.

Tällä hetkellä Netflixin markkina-arvo on noin 125 miljardia dollaria, kun Disneyn arvo pyörii reilussa 171 miljardissa dollarissa.

Kun tulevaisuus ei menekään niin kuin hinnoiteltiin

Sanotaan, että ahneus ja pelko vuorottelevat markkinoilla. Tätä sykliä hyväksikäyttääkseen suursijoittaja Warren Buffet on neuvonut sijoittajia olemaan peloissaan, kun muut ovat ahneita ja olemaan ahne, kun muut ovat peloissaan.

Kun ahneus hallitsee markkinoita, sijoittajat ovat valmiita maksamaan kasvusta. Tällöin heidän katseensa kääntyy jo suuriksi kasvaneista yrityksistä pienempiin, enemmän kasvupotentiaalia sisältäviin yrityksiin. Tällöin Netflix kiinnostaa Disneytä enemmän.

Vuosituhanteen vaihteessa kasvua haettiin kaikesta internetiin liittyvästä liiketoiminnasta ja IT-yhtiöiden markkina-arvot paisuivat valtaviksi. Tuolloin kasvu ei kuitenkaan toteutunut odotetusti ja pelko puhkaisi kuplan.

IT-huuman lupaukset eivät kuitenkaan olleet täysin tuulesta temmattuja. Lähes kaikki ennen kuplan puhkeamista annetutu lupaukset ovat toteutuneet, eivät vain odotetulla aikavälillä.

Tästä hyvä esimerkki on IT-kuplasta selvinnyt Amazon. Verkkokaupan mullistaneen yhtiön nykyinen markkina-arvo on reilut 820 miljardia dollaria. Toisaalta nykyisten voittojen perusteella Amazonin arvo olisi lähempänä 100 miljardia dollaria. Tulevaisuus näyttää onko kyseessä uusi kupla vai markkinoiden hyvin ennustama menestystarina.

Kun nykyisyys antaa esimakua tulevasta

Vaikka teknologiaosakkeissa tulevaisuuden odotukset painavat paljon, täysin immuuneja ne eivät ole nykyhetkelle. Applen osakkeen arvoa ovat epävarman tulevaisuuden lisäksi nakertaneet arviot puhelinmyynnin hiipumisesta.

Viime kuussa Apple ilmoitti, ettei se enää kerro iPhonen myyntilukuja. Ratkaisu sai monet analyytikot epäilemään Applen lippulaivatuotteen vetovoimaa. iPhone-puhelimien myyntimäärät ovat olleet merkittävässä roolissa yhtiön markkina-arvon määrittelyssä. Ne ovat tuottaneet reilusti yli puolet Applen liikevaihdosta ja todennäköisesti vielä suuremman osuuden voitoista.

Puhelinmyynnin sijaan Apple kehottaa sijoittajia kiinnittämään huomiota yhtiön liikevaihtoon ja voittomarginaaleihin. Yhtiön liiketoiminta kun on muutakin kuin puhelimien myyntiä. Esimerkiksi pilvipalvelut ja musiikin suoratoistopalvelu muodostavat merkittävän osan yhtiön liikevaihdosta. Mitään mittaria palveluliiketoimintansa arviointiin Apple ei kuitenkaan ole antanut.

Sen sijaan Applelle komponenteja valmistajat yhtiöt ovat raportoineet laskeneista tilauksista ja pienentyneistä liikevaihdoista. Näistä viesteistä markkinoilla on yritetty muodostaa käsitystä Applen myyntimääristä. Kun tarpeeksi moni alihankkija arvoketjussa ilmoittaa laskeneista liikevaihdoista, alkaa Applen kurssi väpättää.

Mitä väliä?

Mutta mitä väliä sillä, jos Applen markkina-arvosta katoaa muutamassa kuukaudessa sata miljardia dollaria? Jossain vaiheessahan se on sinne tullutkin.

Applen koko tekee sen, että kurssimuutokset yhtiön osakkeessa näkyvät heti indekseissä. Pienikin heilahdus arvossa voi kääntää pörssin laskuun tai nousuun.

Jos et omista Applen osakkeita, kurssien heilahtelulla ei ole mitään väliä. Jos taas omistat Applen osakkeita, voimakas lasku voi viedä yöunet. Mutta niin kauan kuin osakkeita ei myy, mahdolliset voitot tai tappiot ovat vain laskennallisia.

Itse Applen kannalta markkina-arvolla ei myöskään ole niin väliä. Kyseessä on sijoittajien rahat, ei Applen. Siksi Applen osakekurssi ei vaikuta yhtiön toimintaan. Uusi iPhone ilmestyy kauppoihin oli Applen osakkeen arvo mikä tahansa. Applen kassassa lojuu noin 250 miljardia dollaria, joten varaa uusien laitteiden ja palveluiden kehittämiseen löytyy.

Uuteen nousuun

Argentiinan G20-kokouksessa Yhdysvallat ja Kiina näyttävät löytäneen jonkinlaisen sovun kaupankäynnistä. Kasvu näyttää taas hetken mahdolliselta.

Tätä kasvua ruokkimaan on pörssiin pyrkimässä useita uusia kasvuyhtiöitä. Taksitoiminnan alustapalvelu Uberin ennustetaan listaustuvan pörssiin ensi vuonna. Yhtiön markkina-arvon arvioidaan pyörivän jopa 120 miljardissa dollarissa.

Voimakkaasti kasvava yhtiö tekee myös voimakkaasti tappiota. Tällä hetkellä takkiin tulee noin miljardi dollaria vuosineljänneksessä. Mutta jos uskoo kasvuu ja tulevaisuuden voittoihin, miljardi sinne tänne ei paljoakaan paina sijoittajan mielessä.

Tai sitten on ehkä hieman syytä olla peloissaan.

Juttua varten on haastateltu OP:n seniorianalyytikkoa Hannu Rauhalaa, joka on erikoistunut teknologiayhtiöihin.

Lue myös:

Apple, Amazon, Facebook, Netflix ja Google saivat selkäänsä – yhtiöiden arvosta suli muutamassa viikossa satoja miljardeja

Googlen, Amazonin ja Facebookin ylivoima on valtava ongelma ja yhdysvaltalaisprofessorin mukaan jätit on pilkottava – suomalaisyrittäjä: "Isot jätit toimivat ihan miten niitä huvittaa"

Analyysi: Jos Apple haluaa myydä yhä kalliimpia kännyköitä, sen on päästävä eroon laatuongelmistaan

Analyysi: Miksi Google sai EU:lta jättisakot, kun Apple saa toimia samalla tavalla?

Miljardisakkoja ja sähköshokkeja – EU haluaa teknologiajättien verokikkailun kuriin

Google, Facebook ja kumppanit ruotuun? – EU haluaa kilpailua tukahduttavat teknologiajätit tottelemaan sääntöjä