Yli kaksikymppiset kainuulaisnaiset tekevät edelleen yhtä paljon abortteja kuin 80-luvulla

Väestöliiton mukaan 25–34 -vuotiaille pitäisi antaa nykyistä tehokkaammin tietoa ehkäisystä, varsinkin perusterveydenhuollossa.

Kajaani
Positiivinen raskaustesti lähikuvassa.
Varmaa syytä noin kolmekymppisten epätoivottujen raskausten määrään ei tiedetä.Pixabay

Suomessa teinien ja nuorten abortit ovat vähentyneet vuosien varrella selvästi, toisin kuin vähän vanhempien naisten raskaudenkeskeytykset.

Tätä ilmiötä on pohdittu sekä Väestöliitossa että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella paljon. Varmaa selitystä ei ole löytynyt.

25–34 -vuotiaat naiset tekevät edelleen yhtä paljon abortteja kuin esimerkiksi 1980-luvun lopulla, yhteensä noin neljätuhatta vuosittain. Tilanne on sama Kainuussa.

Muusta maasta poiketen nuorten 20–24 -vuotiaiden aborttien määrä ei ole Kainuussa vähentynyt. Tässä ikäryhmässä abortteja tehdään 17–45 joka vuosi.

Aborttien määrä vaihtelee kuitenkin vuosittain. 25–29 -vuotiaat naiset ovat tehneet vuosittain 15–30 aborttia vuosina 1987–2017. Samalla aikavälillä 30–34 -vuotiaiden aborttien määrä on Kainuussa ollut 11–25 kappaletta vuosittain.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lisää aiheesta:

Teinien abortit saatiin rajuun laskuun, mutta aikuisista ei puhu kukaan – Miksi kolmekymppisten raskaudenkeskeytykset eivät vähene? ** **