Melkein kaikki kansainväliset opiskelijat lähtevät Kuopiosta valmistumisen jälkeen – nyt kaupunki haluaa tietää, miksi

Kuopioon jää kaupungissa suoritettujen opintojen jälkeen vain noin viitisen prosenttia kansainvälisistä opiskelijoista.

Kuopio
Itä-Suomen yliopisto.
Kaisu Lötjönen / Yle

Suurin osa Kuopiossa opiskelevista ulkomaalaisista lähtee kaupungista valmistumisensa jälkeen. Asiantuntija-arvion mukaan vain noin viisi–kuusi prosenttia kansainvälisistä opiskelijoista jää kaupunkiin opintojen päätyttyä.

Kuopion kaupunki on perustanut työryhmän edistämään ulkomaisen ammattityövoiman houkuttelemista ja kotoutumista alueelle. Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan työryhmän perustamisen taustalla on se, että työikäisten määrä vähenee seudulla ja yrityksillä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa.

– Ongelma on monitahoinen. Työllisyysaste pitäisi saada nousuun ja koulutusta joustavammaksi vastaamaan yritysten tarpeisiin. Lisäksi tarvitsemme myös ulkomaalaisia osaajia.

Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtajan Silja Huhtiniemen mukaan Pohjois-Savon yrityksistä yli 40 prosentilla on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Rekrytointivaikeudet ovat Huhtiniemen mukaan tällä hetkellä isoin este kasvulle maakunnan yrityksissä.

Kuopion kaupunki perusti työryhmän houkuttelemaan ulkomaalaisia työntekijöitä.
Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi ja yritysjohtaja Mika Sutinen kertoivat tiedotustilaisuudessa uuden työryhmän perustamisesta.Toni Pitkänen / Yle

– Ulkomaalaiset työntekijät vahvistavat alueen yritysten kansainvälistä osaamista ja kilpailukykyä sekä rikastuttavat kulttuuria, Huhtiniemi toteaa.

Opiskelijat saatava juurtumaan yhteiskuntaan

Pirhosen mukaan kaupungin olisi pyrittävä vaikuttamaan niihin ulkomaalaisiin osaajiin, joilla on jo kontakti alueelle eli kansainvälisiin opiskelijoihin. Kuopiossa opiskelee vuosittain noin tuhat ulkomaalaista opiskelijaa.

– Meidän ei pitäisi vain haalia tänne kansainvälisiä opiskelijoita vaan myös saada heidän juurtumaan alueelle. Siihen tarvitaan oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä. Yritykset tarvitsevat tietoa, millaisia osaajia oppilaitoksissa on ja opiskelijat työmahdollisuuksista.

Työryhmä aikoo muun muassa kysyä ulkomaalaisilta opiskelijoilta itseltään, miksi seudulta muutetaan pois.

– Ensimmäinen tehtävä on kysyä asianosaisilta, mitkä ne keskeiset ongelmat ovat. Saamme paljon tietoa, kun haastattelemme niitä, jotka ovat täältä lähteneet ja niitä, jotka tällä hetkellä opiskelevat täällä, työryhmän puheenjohtaja, yritysjohtaja Mika Sutinen kertoo.

Sutisen mukaan opiskelijat on saatava juurtumaan yhteiskuntaan ja työelämään.

– Tarvitaan harjoittelupaikkoja, erilaisia kokemuksia harrastuksista. Mahdollisimman paljon tarttumapintoja kaupungin muuhun väestöön. Muihinkin kuin toisiin ulkomaalaisiin opiskelijoihin, Sutinen luettelee.

Tavoitteena on, että Kuopion alueelle työllistyisi 20–25 prosenttia kaupungissa opiskelevista ulkomaalaisista.

– Me oltaisiin äärettömän tyytyväisiä ensimmäisenä välitavoitteena siihen.

Kuopion kaupunki on avannut aiheesta kuntalaisille suunnatun kyselyn (siirryt toiseen palveluun). Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosen mukaan kaupunki haluaa kuulla myös asukkaidensa näkemyksen ulkomaisesta ammattityövoimasta.

– Haluamme keskustella aiheesta avoimesti, myös siihen liittyvistä ennakkoluuloista ja epäluuloista.

Kysely on avoinna 23. marraskuuta saakka.

Lisää aiheesta: Kaikki muuttovoitto ei ole samanarvoista – verotiedot paljastavat, miten pieni osa maasta kuorii kermat muuttoliikkeestä yhä selvemmin