Keskussairaalan potilas puukotti sivullista uhria Hämeenlinnassa

Puukotuksen uhriksi joutunut nainen ei loukkaantunut hengenvaarallisesti.

puukotus
Kanta-Hämeen keskussairaalan opastekyltti
Tiia Piiponniemi / Yle

Kanta-Hämeen keskussairaalan psykiatrisella osastolla hoidossa ollut nuori miespotilas oli ulkoilemassa maanantaina illalla. Ulkoillessaan hän puukotti sivullista uhria. Uhri hakeutui keskussairaalan ensiapuun.

Uhri sai oikean lapaluun tuntumaan sentin pituisen haavan, joka hoidettiin ensiavussa. Kanta-Hämeen keskussairaalan tiedotteen mukaan uhri on saanut kriisiapua.

Puukotuksesta epäilty oli hakeutunut keskussairaalan psykiatriselle osastolle hoitoon vapaaehtoisesti kärsittyään harhaisuudesta. Miehelle oli aloitettu lääkehoito, ja hän sai aluksi liikkua ulkona vain valvotusti.

Koska harhat olivat vähentyneet, potilaalla oli viime maanantaina ensimmäistä kertaa lupa liikkua ulkona vapaasti puolen tunnin ajan. Keskussairaalan mukaan mies oli käynyt läheisessä kaupassa, ottanut veitsen ja iskenyt satunnaista uhria.

Mies on tällä hetkellä tarkkailussa ja eristyksessä Kanta-Hämeen keskussairaalan psykiatrisella osastolla. Hämeen poliisi tutkii tapausta.

"Kyseessä on harvinainen tapaus"

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Hanna Kuusisto sanoo, että kyseessä on harvinainen tapaus.

– Olen ollut tässä sairaalassa nyt kahdeksan vuotta ja sitä ennen toistakymmentä vuotta Taysissa, enkä muista siltäkään ajalta, että näin olisi käynyt. Tämä on äärimmäisen harvinainen tilanne.

Kuusisto arvioi, että tapahtuma vaikuttaa psykiatrisen osaston käytäntöihin. Asiasta aiotaan käydä pitkään keskusteluja. Esimerkiksi ohjeistusta keskussairaalassa on jo pohdittu.

– Ihan kaikkia mahdollisia asioita vartenhan ei voi olla valmiita ohjeistuksia. Eihän kukaan voi uskoa, että tällainen pääsisi käymään. Jonkinlaisia yleisohjeita voidaan tietysti antaa, ja ohjeita miten asiat etenevät tapahtuman jälkeen.

Psykiatrisen osaston potilas oli lyönyt naista veitsellä sairaalan läheisyydessä sijaitsevassa kaupassa. Hämeen poliisin mukaan mies oli liikkunut veitsen kanssa muuallakin kaupassa uhkaavasti. Kukaan muu ei kuitenkaan loukkaantunut. Sivullinen oli estänyt teon jatkumisen, ja poliisi otti tekijän kiinni tapahtumapaikalta.

Poliisi tutkii tapausta tapon yrityksenä ja laittomana uhkauksena.

Hallintoylilääkäri Hanna Kuusisto vakuuttaa, että keskussairaalaan uskaltaa tulla jatkossakin. Jos sairaalan alueella tapaa epäilyttävästi käyttäytyviä henkilöitä, silloin voi aina ottaa yhteyttä henkilökuntaan, Kuusisto huomauttaa.

Lisätty juttuun hallintoylilääkärin kommentit ja poliisin tiedotteen tiedot 14.11.2018 klo 14:47.