1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. evankelis-luterilainen kirkko

Porilaisessa seurakunnassa kuohuu: Saako Seta käydä puhumassa rippileirillä?

Seurakuntaneuvosto ei pystynyt hyväksymään rippikoulun paikallissuunnitelmaa, koska osa jäsenistä ei hyväksynyt seksuaalista tasa-arvoa kannattavan Setan edustajan vierailua leireillä.

Kuva: Seppo Sirkka / Yle

Porilaisessa seurakunnassa käydään kovaa keskustelua rippileirien opetusta määrittävästä paikallissuunnitelmasta, jota tehdään valtakunnallisen uuden rippikoulusuunnitelman pohjalta. Suunnitelma on työkalu rippikoulujen vetäjille.

Viimeksi suunnitelmaa on päivitetty 2000-luvun alussa. Uudessa Suuri ihme -suunnitelmassa muun muassa nostetaan esille nuoren oikeutta olla oma itsensä rippikoulua käydessään.

Valmistelussa olevaan Keski-Porin seurakunnan paikallissuunnitelmaan oli kirjattu, että rippileireillä voi käydä vierailijoina muun muassa seksuaalista tasavertaisuutta ajavan Setan edustajia. Setalaiset ovat vierailleet Porissa leireillä jo aiempina vuosina.

Ei yksimielisyyttä seurakuntaneuvostossa

Seurakuntaneuvostossa osa edustajista nousi vastustamaan setalaisten vierailuja. Keski-Porin seurakunnan vt. kirkkoherra Hannu Tomperi joutui vetämään asian käsittelyn pois listalta, koska päättäjät eivät löytäneet asiasta yksimielisyyttä.

– Asia palautettiin valmisteltavaksi uudelleen seuraavaan kokoukseen. Katsotaan sitten miten tässä edetään, mutta en nyt näkisi, että suunnitelmaan mitään suuria muutoksia tulee, miettii kirkkoherra Tomperi.

Seurakuntaneuvosto käsittelee asiaa uudelleen joulukuussa.

"Kehittyvälle nuorelle annetaan väärää valistusta"

Seurakuntaneuvoston jäsen Antti Pekola (kok.) on yksi kirkkopoliitikoista, jotka eivät hyväksy Setan vierailuja rippikoululeireillä.

Että Ville ja Kalle voivat mennä naimisiin, ei se mikään avioliitto ole. Hitto vieköön.

Antti Pekola (kok.)

– Setan olemus ja tavoitteet, sen koko agenda, ovat vieraita minulle. Ei ole myönteistä, että kehittyvälle nuorelle annetaan tällaista valistusta. Ei tämä, että Ville ja Kalle voivat mennä naimisiin, mikään avioliitto ole. Hitto vieköön, tämä on minulle se perusfakta, Pekola puuskahtaa.

"Seta on laajentanut nuorten käsitystä ihmisyydestä"

Keski-Porin seurakunnassa nuoriso- ja rippikoulutyöstä vastaava seurakuntapastori Sofia Flinck sanoo, että Setan leirivierailujen tarkoituksena on ollut laajentaa nuorten näkemyksiä ihmisyydestä. Asioista ja seksuaalisuudesta on puhuttu yleisellä tasolla.

Jokaisessa rippikoulussa on myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Sofia Flinck

Hän sanoo ymmärtävänsä, että kaikille ei heti ehkä tule ensimmäiseksi mieleen Seta rippileirien yhteistyökumppanina.

– Uskon, että kaikki kuitenkin ymmärtävät, että nämä aiheet ovat tärkeitä ja niitä tulee käsitellä, kun kuitenkin jokaisessa rippikoulussa on myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Seurakuntapastori Flinckin mielestä rippileireillä voi vierailla myös muiden järjestöjen edustajia, kun käsitellään esimerkiksi luonnonsuojeluun tai ihmisoikeuksiin liittyviä asioita.