Hyppää sisältöön

Tässä ovat uudet ylioppilaat – katso Ylen ylioppilaskoneesta, kuka saa valkolakin

Yle julkaisee syksyn uusien ylioppilaiden nimet Ylioppilaskoneessa. Listat saadaan kouluilta ja tietoja päivitetään sitä mukaa, kun niitä tulee.

Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tänä syksynä ylioppilaaksi pääsee reilut 2 700 kokelasta, jotka ovat osallistuneet syksyn ylioppilaskirjoituksiin. Heidän nimensä selviävät tänään tiistaina.

Ylioppilastutkintolautakunta on ilmoittanut tutkintojen tulokset kouluille tänä aamuna kello 8. Julkaisemme uusien ylioppilaiden nimet Ylioppilaskoneessa. Listat lakin saajista saadaan kouluilta. Ylioppilastutkintolautakunta ei julkaise tutkinnon suorittaneiden nimiä omilla sivuillaan tietoturvasyistä.

Ylioppilaskoneen tiedot päivittyvät sitä mukaa, kun koulut lähettävät nimiä Ylelle. Suurin osa julkaistaan tiistaina.

Uusia nimiä listoille saattaa tulla vielä lähempänä lakkiaispäivää, sillä osa kokelaista saa tutkintonsa valmiiksi vasta tiistain jälkeen. Kouluille lähetettyihin listoihin voi tulla myös muita korjauksia.

Osa uusista ylioppilaista puuttuu Ylioppilaskoneesta siksi, että he ovat kieltäneet nimensä julkaisun.

Syksyn ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautui 37 631 kokelasta. Vuonna 2017 ilmoittautuneita oli 600 vähemmän.

Suurin osa syksyllä kirjoittavista on kokeita uusivia ja tutkintoaan hajauttavia kirjoittajia. Kevät on edelleen selvästi suositumpi ylioppilasjuhlien ajankohta – esimerkiksi viime keväänä ylioppilaaksi pääsi 26 780 kokelasta.

Syksyllä ylioppilastutkintonsa valmiiksi saavien määrä on jo pitkään ollut 3 500 tuntumassa. Tänä syksynä tutkinnon saa valmiiksi 3 507 kokelasta. Heistä noin 800:lta puuttuu vielä suorituksia lukion oppimäärästä.

Tänä syksynä valmistuvien lisäksi lakkiaisia voi juhlia 133 aiemmin ylioppilastutkinnon suorittanutta, jotka ovat saaneet lukionsa päätökseen kevään lakkiaispäivän jälkeen.

Ylioppilaaksi voi kirjoittaa myös ammatillisen perustutkinnon suorittanut tai tutkintoa suorittava. Jos hän ei suorita lukio-opintoja, hän valmistuu ylioppilaaksi kirjoitukset valmiiksi saatuaan. Ylioppilastutkintolautakunnalla ei ole erillistä tietoa tällaisten uusien ylioppilaiden määrästä. Suurin osa ammattioppilaitosten ylioppilaista on kuitenkin kaksois- tai kolmoistutkinnon suorittajia, jotka saavat siis myös lukion päästötodistuksen.

Tänä syksynä ylioppilaskirjoituksissa käytettiin viimeistä kertaa kynää ja paperia, sillä matematiikan kokeet kirjoitettiin vielä paperille. Ensi keväästä lähtien ylioppilastutkinto on kokonaan digitaalinen.

Syksyn ylioppilasjuhlia vietetään kouluilla yleisesti itsenäisyyspäiväjuhlan yhteydessä 5. joulukuuta.

Lue myös:

Ylioppilaskokeiden pisterajat, syksy 2018