1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kurikka

Kurikka selvittää runsaiden koulupoissaolojen syitä

Poissaoloihin halutaan puuttua positiivisin keinoin. Samalla Kurikkaan luodaan toimintamalli, jolla koulupoissaoloihin puututaan tulevaisuudessa.

Kurikka pyrkii positiivisin keinoin saamaan alakoululaisten runsaat koulupoissaolot laskemaan. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kurikassa selvitetään alakoululaisten runsaiden koulupoissaolojen syitä Opetushallituksen tuella. Hankekoordinaattori Heli Rantamäki kertoo, että poissaoloihin puututaan positiivisin keinoin.

Puolitoistavuotisen hankkeen aikana pohditaan, miten koulu voi tukea perheen hyvinvointia ja näin myös lapsen koulunkäyntiä. Samalla kaupunkiin luodaan toimintamalli, miten puuttua koulupoissaoloihin.

Epämääräistä poissaoloa

Kurikan alakoululaisista seitsemän prosenttia on poissa koulusta yli 80 tuntia lukuvuodessa. Joillakin oppilailla poissaolomäärä voi olla kaksin- tai jopa kolminkertainen. Heli Rantamäen mukaan koulupoissaoloissa on havaittu epämääräisyyttä.

– Yleensä jonkin sairauden yhteydessä ollaan tietty ajanjakso poissa koulusta. Nyt meillä on paljon sellaisia poissaoloja, joissa lapsi on epämääräisesti päivän pari poissa koulusta, sitten taas päivän koulussa ja sen jälkeen taas poissa koulusta. Haluamme kehittää sellaisia toimintamalleja, että lapsi viihtyisi koulussaan ja luokassaan ja hänestä tuntuisi hyvältä tulla kouluun, Heli Rantamäki selvittää.

Kaikki kouluun on Opetushallituksen rahoittama innovaatio- ja kokeiluhanke, jonka toteuttavat Kurikan kaupunki ja kuntayhtymä JIK. Elokuussa alkanut hanke kestää ensi vuoden loppuun saakka. Kaikki kouluun -hanke on valittu Opetushallituksen kokeiluohjelmaan, joka kuuluu hallituksen Uusi perusopetus -kärkihankkeen alle.