1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Korialaisten yläkoululaisten pitkät bussimatkat Elimäelle jatkuvat – "Kyllähän se olisi kivempaa, jos koulu olisi lähempänä"

Toiset vielä nukkuvat, kun osa aloittaa jo matkansa yläkouluun.

koulut
Iiro Reijonen ja Otso Närhi
Iiro Reijonen (vas.) ja Otso Närhi matkustavat päivittäin bussilla Korialta Elimäelle kouluun.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolalaiset odottivat maanantaina jännittyneinä kaupunginvaltuuston päätöstä alueen koulu-uudistuksesta.

Elimäkeläisille äänestystulos oli voitto, sillä heidän yhtenäiskoulunsa säilyy osana 20 koulun verkkoa.

– Pidäteltiin hengitystä aika kovasti. Kyllähän me olemme todella onnellisia nyt, hymyilevät Sonja Sihvola ja Hannariikka Hannola Elimäen yhtenäiskoulun vanhempainyhdistyksestä heti valtuustosalista poistuttuaan.

Helpotus johtuu siitä, ettei elimäkeläisten perheiden tarvitse jatkossakaan lähettää lapsiaan noin 20 kilometrin päähän yläkouluun Korialle. Jos ehdotettu 18 koulun malli olisi mennyt läpi, olisi näin tapahtunut. Korialaiset yläkoululaiset puolestaan jatkavat välin matkustamista, kuten ovat tehneet tähänkin asti.

Uuden koulun rakentamista Korialle olisi puoltanut se, että siellä ikäluokkaennuste on suurempi kuin Elimäellä. Elimäen yhtenäiskoulun säilyttämistä kannattaneet vetosivat puolestaan siihen, että koulu on siellä jo valmiina.

Elimäen yhtenäiskoulu
Yläkoululaiset odottavat oppituntien alkua Elimäellä.Pyry Sarkiola / Yle

Huoli vapaa-ajan vähenemisestä

Sateisena tiistai-aamuna Elimäen yhtenäiskoulun pihassa pysähtyy useita busseja. Niistä jokaisesta astuu ulos kymmeniä oppilaita. Osa heistä on tullut lähempää, kun taas osa on ollut kyydissä jo aamuvarhaiselta. Kello ei ole edes vielä puolta yhdeksää.

Hannariikka Hannola Elimäen vanhempainyhdistyksestä ei toivo kenellekään lapselle pitkää koulumatkaa.

– Lapsen paikka ei ole istua koulubussissa useita tunteja päivässä. He tarvitsevat myös harrastuksia ja unta, hän painottaa.

Samaa mieltä on 9.-luokkalainen Aava Kaskimaa, joka asuu kävelymatkan päässä Elimäen yhtenäiskoulusta. Kun kouluun voi kulkea jalan, ei tarvitse huolehtia bussiin ehtimisestä.

– Monilla kavereillani on kuitenkin tosi pitkä matka jo tänne Elimäelle. Jos koulu olisi Korialla, niin he joutuisivat istumaan bussissa pari tuntia päivässä. Se olisi ihan hirveää! Ei siinä jäisi paljoa aikaa harrastuksille tai läksyjen tekoon.

Jemina Kivimaa ja Aava Kaskimaa
Jemina Kivimaan (vas.) mielestä bussilla matkustaminen on kätevää. Aava Kaskimaa on puolestaan iloinen siitä, että hän voi kävellä kouluun.Pyry Sarkiola / Yle

Bussimatkat pitkiä ja meluisia – mutta osasta käteviä

Pitkät bussimatkat ovat kuitenkin arkipäivää osalle Aava Kaskimaan koulukavereista, kuten korialaisille Iiro Reijoselle ja Otso Närhelle.

– Bussimatkani kestävät puolisen tuntia yhteen suuntaan. Eivät bussit usein myöhässä ole, mutta kyllähän se olisi kivempaa, jos koulu olisi lähempänä ja voisi lähteä kotoa myöhemmin, Reijonen sanoo.

– Eipä siinä oikeastaan ole mitään hyviä puolia, hän toteaa.

Otso Närhi katsoo bussimatkustamista kahdesta näkökulmasta.

– Aamuisin se on hyvä, sillä jos väsyttää, niin ei tarvitse itse lähteä polkemaan mihinkään. Koulupäivien jälkeen bussissa saattaa kuitenkin olla paljon meteliä, ja siinä voi päätä ruveta särkemään. Silloin pyöräilisin mieluummin itse kotiin, hän kertoo.

Jemina Kivimaa puolestaan matkustaa bussilla kouluun Raussilan kylästä, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Elimäeltä Kotkan suuntaan. Jos koulu olisi siirtynyt Korialle, hänen suunnaltaan tulevien oppilaiden koulumatka olisi pidentynyt jopa yli 30 kilometriin. Hänestä bussilla kulkeminen on kuitenkin kätevää, vaikka aamulla pitääkin herätä vähän aikaisemmin.

– Minusta on hyvä, että koulu säilyi Elimäellä, sillä tänne pääsee helposti. Tämä on pieni kylä ja täällä on turvallista.

Oppilaita oppitunnilla.
Matemaattisten aineiden lehtori Tero Hinkkanen opettaa Elimäen 9A-luokkaa.Pyry Sarkiola / Yle

Suurempi vapaus valita lapsen koulu

Iiro Reijonen ei usko, että yhtenäiskoulun siirtäminen Korialle olisi ollut välttämättömän tärkeää.

– Täällä Elimäellä käy jo nyt paljon oppilaita esimerkiksi Lapinjärveltä. Heidän koulumatkansa pidentyisi huomattavasti, tai sitten he eivät tulisi enää ollenkaan Korialle.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina aloitteen, joka antaa perheille aiempaa suuremman vapauden valita lapsen koulu. Esimerkiksi Korialla asuvat voisivat siten käydä koulua lähempänä keskustassa. Elimäen yhtenäiskoulun lehtori Tero Hinkkanen arvelee, että tämä vapaus saattaa viedä yksittäisiä oppilaita pois Elimäeltä.

– En kuitenkaan usko, että tapahtuu mitään suurta muutosta. Muutenkaan en sanoisi, että korialaisten tulo tänne Elimäelle on elinehto, sillä meille tulee oppilaita hyvin laajalta alueelta.

Pitkästä bussimatkasta huolimatta korialainen Iiro Reijonen kertoo, että kävisi koulua mieluummin Elimäellä, jos vaihtoehtoina olisivat se ja keskusta.

– Keskustan koulut ovat suurempia, ehkä täällä pienemmässä koulussa on hauskempaa käydä, hän toteaa hymyillen.

Lue seuraavaksi