Kirstunvartija Orpo innostui vertauskuvilla lyttäämään opposition vaihtoehtobudjetit: "Lupausten aava ulappa, rakennettu höttöisälle pohjalle"

Valtiovarainministeri Orpo muistutti eduskuntaa vaalien lähestyessä siitä, että populismilla on lyhyet jäljet.

valtion talousarviot
Petteri Orpo
Petteri Orpo eduskunnan täysistunnossa Helsingissä keskiviikkona.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunta keskusteli tänään opposition esittämistä vaihtoehdoista valtion ensi vuoden talousarvioksi eli budjetiksi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolusti keskustelussa odotetusti hallituksen omaa budjettia ja arvosteli opposition ehdottamia vaihtoehtoja.

Orpon mukaan vaihtoehtobudjetit vastaavat heikosti haasteeseen, jossa työllisyysaste olisi nostettava 75 prosenttiin 2020-luvulla. Orpo huomautti, että valtiovarainministeriön virkamiesten tekemän arvion mukaan vaihtoehtobudjettien vaikutukset kasvuun ja työllisyyteen jäävät pieniksi.

Orpo sanoi vitsikkäästi nostavansa vihreille hattua siitä, että puolue esitteli rohkeasti vaihtoehtobudjetin, joka eduskunnan tietopalvelun mukaan heikentäisi työllisyyttä 21 000 hengellä.

– Emmekö me ole yhdessä puhuneet, että juuri työttömyys lisää eriarvoisuutta, Orpo kysyi vihreiltä.

Suurinta oppositiopuoluetta SDP:tä Orpo sivalsi siitä, että puolue haluaa verottaa kovemmin työtä ja yrittämistä. Orpo kysyi, minne SDP ajattelee uusien työpaikkojen syntyvän.

– Me tiedämme, että ne syntyvät yrityksiin. Tarvitsemme yrityksiä, jotka investoivat ja haluavat kasvaa Suomessa. Sinne niitä työpaikkoja syntyy. Suurin virhe tässä tilanteessa olisi pysäyttää talouden ja työllisyyden kasvu mittavilla veronkorotuksilla, Orpo sanoi.

Orpon mielestä samalla opposition vaihtoehtojen taustalla siintää ”lupausten aava ulappa”, kun jokaiselle luvataan jotakin. Orpo myös totesi, että monet vaihtoehtobudjetit on rakennettu höttöisälle pohjalle.

"SDP:n vaihtoehto yhtälönä mahdoton"

Orpon mukaan SDP hankkisi vaihtoehtobudjetissaan lisätuloja hallinnon digitalisaatiouudistuksista 200 miljoonaa euroa. Lisäksi puolue haluaisi Orpon mukaan ottaa rahaa Sitran taseesta ja Suomen Pankista yli 400 miljoonaa euroa.

– Valitettavasti tulevaisuuteen varattuja rahoja voi käyttää vain kerran. Menot on arvioitu alakanttiin ja tulot vastaavasti viritetty äärimmilleen, jotta teillä olisi varaa kaikkiin lupauksiinne. Kuilu esitystenne ja todellisuuden välillä on syvä ja leveä, Orpo sanoi.

Orpo ihmetteli SDP:n väitettä, että puolueen vaihtoehtobudjetti vähentäisi velanottoa enemmän kuin hallituksen budjetti. Orpon mukaan näin epävarmalle pohjalle rakennettu budjetti ei ole uskottava eikä vastuullinen.

– SDP:n vaihtoehto on yhtälönä kerta kaikkiaan mahdoton, Orpo totesi.

Orpo muistutti eduskuntaa siitä, että vaikka vaalit lähestyvät, jokaisen tulee muistaa, että populismilla on lyhyet jäljet.

– Tämän hallituksen jälkeen työn linjaa on jatkettava, jotta turvaamme hyvinvoinnin. Jos lipsumme tästä, edessä on kiihtyvä velkaantuminen, korkeammat verot ja alhaisempi elintaso. Sitä meistä kukaan ei varmasti halua, Orpo sanoi.

Toisaalta Orpo kiitti oppositiota sen esittämistä vaihtoehdoista. Hän kehui, että vaihtoehtobudjetit on laadittu huolella, perustellusti ja kovalla työllä. Orpo myös piti keskustelua vaihtoehdoista erittäin tervetulleena.