Kittilä-käräjillä kuultiin ristiriitaisia lausuntoja

Yhden syytetyn mukaan kunnanjohtaja Anna Mäkelää ei olisi erotettu, jos hän olisi tunnustanut, että Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari on syytön.

Kittilän kuntaan etsitään pian uutta kunnanjohtajaa. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Lapin käräjäoikeus kuuli keskiviikkona kolmea syytettyä Kittilän kunnan luottamushenkilöiden virkarikosoikeudenkäynnissä. Yhteensä 28 henkilöä on syytteessä kunnanjohtaja Anna Mäkelän laittomaan irtisanomiseen ja kohteluun liittyvässä jutussa muun muassa törkeästä virkavelvollisuuden väärinkäyttämisestä.

Keskiviikkona kuultiin ensimmäisenä vasemmistoliiton Aki Maunulaa, joka toimi viime vaalikaudella Kittilän kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtajana. Syyttäjä kysyi Maunulalta, miksi kunnanhallitus ei koskaan käsitellyt kunnanjohtaja Mäkelän erottamispäätöksen laillisuusvalvontaa, vaikka sitä vaadittiin toistuvasti.

Maunulan mukaan hallintojohtaja Esa Mäkisen esitys tuli niin sanotulla lisälistalla julki vasta kokouksessa, joten kunnanhallituksella ei ollut aikaa tutustua siihen. Lisäksi Mäkinen oli jäävi, koska asia koski hänen esimiestään.

Maunula ei kuitenkaan osannut kertoa oikeudelle syytä siihen, miksi kunnanhallitus ei ottanut asiaa käsittelyyn myöhemmissäkään kokouksissa, vaikka sillä oli mahdollisuus nimittää päätösasiaan toinen esittelijä.

Saiko kunnanjohtaja tehdä tutkintapyynnön?

Oikeudessa Maunula totesi moneen kertaan, että kunnanjohtaja Mäkelä ei olisi saanut tehdä tutkintapyyntöä hissiyhtiön toimitusjohtajasta omin päin. Kittilän kunnanhallituskin on ottanut sellaisen kannan, että kunnanjohtaja toimi vastoin hallintosääntöä ja kuntalakia.

Kuntaliitto lausui Kittilän kunnanhallitukselle useaan kertaan, että kunnanjohtaja Mäkelällä oli oikeus tehdä tutkintapyyntö poliisille hissiyhtiön toimitusjohtajasta. Maunulan mukaan Kuntaliiton lausunnoilla ei kuitenkaan ollut merkitystä.

Myös Kittilän silloinen hallintosääntö sanoi, että yksi kunnanjohtajan tehtäviä on edustaa kuntaa neuvotteluissa – jollei kunnanhallitus toisin päätä.

Luotettiinko Inkeri Yrityksen asiantuntemukseen?

Seuraavaksi ääneen pääsi keskustalainen Tapani Rantajääskö, joka toimi viime vaalikaudella kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen varajäsenenä.

Rantajääskö toi aluksi esille tuohtumuksensa siitä, että kunnanjohtaja Mäkelältä oli törkeää kirjoittaa kunnan tiedotuslehtiseen artikkeli otsikolla ”Poliisi saapuu Kittilään”, sen jälkeen kun poliisi oli ilmoittanut aloittavansa esitutkinnan virkarikosepäilyistä.

Rantajääskö oli viestittänyt kunnanjohtaja Mäkelälle ennen irtisanomisprosessia, että oman pesän riepottelu etelän lehdissä saa kaikki kittiläläiset vihaiseksi, ja Mäkelällä on valta lopettaa koko sotku. Rantajääskön mukaan Mäkelää ei olisi irtisanottu, jos hän olisi tunnustanut, että Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari on syytön.

Syyttäjä kysyi Rantajääsköltä, miksi hän ei ottanut huomioon kunnanvaltuuston puheenjohtajan Inkeri Yrityksen varoituksia, että Anna Mäkelän irtisanomisprosessi on laiton. Rantajääskö sanoi, ettei silloin vasemmistoliittoa edustanut Yritys nauttinut hänen luottamustaan.

Seuraavassa vastauksessaan Rantajääskö kuitenkin syytti Yritystä siitä, että Yrityksen olisi pitänyt estää laiton päätös kunnanjohtajan irtisanomisesta. Rantajääskön mukaan hän luotti Yrityksen asiantuntemukseen tässä asiassa.

Suullista varoittamista ei voitu huomioida?

Kolmantena syytettynä keskiviikkona puheenvuoron sai Markku Mäkitalo, joka toimi viime vaalikaudella Kittilän kunnanvaltuutettuna sekä keskustan ryhmäpuheenjohtajana ja Levin hissiyhtiön hallituksen varapuheenjohtajana. Häntä syytetään erillisessä oikeusprosessissa myös törkeän petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta, jotka liittyvät niin sanottuihin Eilavaaran laskuihin.

Mäkitalo sanoi oikeudessa kokevansa tulleensa kusetetuksi, koska hissiyhtiön hallituksen jäsenet ja kunnanjohtaja Mäkelä olivat keskustelleet toimitusjohtajan siirtämisestä toiseen toimeen hänen selkänsä takana ennen marraskuussa pidettyä hallituksen kokousta.

Silti Mäkitalo äänesti joulukuussa hissiyhtiön seuraavassa kokouksessa tutkintapyynnön tekemisen puolesta. Syyttäjä kysyi, miksi hän kannatti joulukuussa tutkintapyyntöä jos koki marraskuussa tulleensa kusetetuksi. Mäkitalo vastasi, että asia oli hyvä selvittää, ja joulukuuhun mennessä oli tullut julki lehtijuttuja ja lisää sähköpostiviestejä.

Syyttäjä kysyi Mäkitalolta, miksi hän ei ottanut huomioon esimerkiksi Inkeri Yrityksen varoituksia väliaikaisen valiokunnan raportissa olevista virheistä ja poliisin aloittamasta rikostutkinnasta kuntapäättäjien toimien vuoksi. Mäkitalon mukaan Yritys kertoi asiasta vain suullisesti, eikä asiaa sen vuoksi voitu ottaa huomioon. Poliisilta ei myöskään ollut tullut mitään virallista tietoa rikostutkinnasta.

Syyttäjän kysymykseen, onko Mäkitalo mielestään aiheuttanut irtisanotulle kunnanjohtajalle eritysen tuntuvaa haittaa tai vahinkoa, hän vastasi kieltävästi. Mäkitalon mukaan kunnanjohtajan virkaa hakenut ymmärtää kyllä, mitkä viran hoidon edellytykset ovat.

Keskiviikkona alkoi myös viime valtuustokaudella kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä toimineen Susanna Kantolan (kesk.) kuuleminen. Aikataulusyistä siitä ei kerrota tässä nettijutussa.

Lue myös

Yle Rovaniemi jatkaa Kittilän virkarikosoikeudenkäynnin seuraamista Lapin käräjäoikeudessa.