Helsingin piispa Laajasalo perheineen saa lisää neliöitä ja maksaa niistä myös lisää vuokraa

Helsingin piispa Teemu Laajasalo on itse esittänyt Kirkkohallitukselle, että hänen virka-asuntonsa vuokraa korotetaan. Samalla piispan ja hänen perheensä asuintilat lisääntyvät 30 neliöllä.

piispat
Teemu Laajasalo, Kallion seurakunnan kirkkoherra / Helsingin piispanvaalin ehdokas
Teemu LaajasaloAntti Kolppo / Yle

Helsingin piispan Teemu Laajasalon asumisjärjestelyt ovat olleet viime aikoina vilkkaan keskustelun kohteena. Muun muassa Yle kertoi tiistaina, että poliisi ei aio tutkia Laajasalon asumisetua ennen kuin verohallinto on sanonut asiassa sanansa.

Kirkkoneuvos Leena Rantanen Kirkkohallituksesta kertoo Ylelle, että piispa Teemu Laajasalo on itse ilmoittanut Kirkkohallitukselle haluavansa maksaa asumisestaan nykyistä enemmän.

– Piispa Laajasalo halusi hiljattain itse nostaa maksamaansa vuokraa samalla kun asuinneliöt lisääntyvät.

Kirkkoneuvos Rantanen ei halua täsmentää Ylelle, mitä tarkoittaa "hiljattain" eli milloin Laajasalo ilmoitti asiasta. Piispa Laajasalo ei halua kommentoida asiaa julkisuudessa enempää kuin toissapäiväisen hiippakunnan tiedotteen verran (siirryt toiseen palveluun).

Tiistaina ilmestyneestä Kirkko ja kaupunki -lehdestä (siirryt toiseen palveluun) käy ilmi, että piispan vuokrankorotus tapahtuu joulukuun alusta.

Kun Laajasalo maksaa nykyään vuokraa piispojen työsuhdeasunnot vuokraavalle Kirkon keskusrahastolle 93 neliöstä, kasvaa vuokraosuus joulukuusta alkaen 122 neliöön.

Helsingin tuomiokapitulista puolestaan kerrotaan, että piispa esitti toiveen ylimääräisestä yksityiskäyttöön soveltuvasta huoneestaan muuttaessaan asuntoon maaliskuussa. Tätä varten tehty remontti valmistui marraskuussa. Vuokraa korotetaan näin joulukuun alusta.

Kirkkohallitus: Piispoilla ei ole asuntoetua

Suomessa on tällä hetkellä yhdeksän piispaa, joista seitsemän on vuokrannut työsuhdeasunnon Kirkon keskusrahastolta. Mikkelin ja Oulun piispat asuvat omistusasuinnoissaan.

Normaali käytäntö on, että piispat tekevät asuinhuoneiston vuokrasopimuksen Kirkon keskusrahaston kanssa niistä tiloista, joita käyttävät asumiseen. Kiinteistön edustustilat ovat Kirkon keskusrahaston vastuulla olevaa tilaa eikä piispojen tarvitse maksaa vuokraa näistä tiloista, kertoo kirkkoneuvos Leena Rantanen.

– Keskustelu Helsingin piispan asumisedusta on mielestäni täysin aiheetonta, sillä piispoilla ei ole luontaisetuasuntoja.

Korhonen: Asuin- ja edustustilat erotettava selkeästi toisistaan

Selvityspyynnön poliisille ja verottajalle (siirryt toiseen palveluun) Helsingin piispan asumisjärjestelyistä tehnyt Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen pysyy kannassaan. Korhosen mielestä olisi paikallaan selvittää kaikkien piispojen asumiskäytännöt.

– Jos tiloja käytetään yhtään asumiseen, asumisetu pitää katsoa verotettavaksi tuloksi, josta sitten tehdään tarvittavia vähennyksiä sen mukaan, miten paljon edustustilaisuuksia näissä tiloissa on järjestetty.

Mikä sitten sai Johanna Korhosen puuttumaan asiaan juuri Helsingin nykyisen piispan Teemu Laajasalon ollessa vallankahvassa?

Johanna Korhonen
Johanna KorhonenJarno Kuusinen / AOP

Helsingin piispan koti on sijainnut samassa kiinteistössä jo kolmisenkymmentä vuotta. Samassa kiinteistössä ovat ennen Laajasaloa asuneet muun muassa Irja Askola ja Eero Huovinen. Viimeisimpänä Askola asui kiinteistössä samankaltaisella vuokrajärjestelyllä kuin Laajasalo. Korhosen mielestä tapauksilla on eroa.

– Askola asui yksin ja vähine tavaroineen mahtui niihin kahteen huoneeseen. Laajasalo viisihenkisine perheineen asuttaa koko asuntoa, Korhonen sanoo

– Askolan aikana edustustila oli myös hiippakunnan jatkuvassa käytössä. Laajasalon aikana siellä ei ole järjestetty hallinnon kokouksia, tapaamisia ynnä muita sellaisia kokouksia. Hän on kutsunut kotiinsa vieraitaan kyllä, mutta on kyseenalaista, ovatko nämä verohallinnon ohjeen mukaisia edustustilaisuuksia, Korhonen väittää.