1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilmaongelmat

Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko käyttökieltoon – syynä sisäilmaongelmat

Kirkkoa koskevat kunto- ja sisäilmatutkimukset osoittavat, että tiloissa altistuu todennäköisesti mikrobiepäpuhtauksille.

sisäilmaongelmat
Hämeenlinnan ortoksinen kirkko on moderni rakennus vuodelta 1962.
Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko on joutunut käyttökieltoon.Yle

Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta kertoo nettisivuillaan teettäneensä kirkossa kunto- ja sisäilmatutkimukset (siirryt toiseen palveluun). Tulosten perusteella kirkkoherran toimen hoitaja, pastori Jonas Bergenstad on tehnyt päätöksen ortodoksisen kirkon käyttökiellosta.

Seurakunta selvittää parhaillaan yhteistyössä sisäilma-asiantuntijoiden sekä työterveyshuollon kanssa kirkon korjaustöiden laajuutta. Bergenstad kertoo, että seurakuntaneuvoston on tarkoitus kokoontua ensi viikolla.

Bergenstadin mukaan vaihtoehtona on korjata vanhat tilat tai hankkia uudet. Jatkotoimenpiteistä ilmoitetaan vuoden loppuun mennessä.

Keskiviikkona 14. marraskuuta käyttökieltoon asetettu Hämeenlinnan ortodoksinen kirkko sijaitsee Erottajakadulla. Jumalanpalvelukset ja pyhät toimitukset on siirretty seurakuntakodille Matti Alangon kadulle.

– Seurakuntakoti on ahdas tila, joten joudumme pohtimaan myös onko meidän vuokrattava isommat väliaikaistilat, Bergenstad sanoo.

Kirkon kunto- ja sisäilmatutkimuksissa ilmeni mikrobivaurioita ja kohonneita mikrobipitoisuuksia muun muassa kellaritiloissa. Lisäksi kaikissa tutkituissa tiloissa havaittiin ulkoilmasta poikkeavaa, kosteusvaurioihin viittaavaa mikrobistoa.

Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan pääpyhäkkö on vihitty käyttöön vuonna 1962. Kirkko on pyhitetty pyhän Aleksanteri Nevskin ja pyhän Johannes Krysostomoksen muistolle.

Lue seuraavaksi