YK lopettaa Eritrean vastaiset pakotteet ja asevientikiellon

Diplomaatti uskoo, että pakotteiden päättyminen avaa Eritreaa ulkomaisille sijoituksille.

Eritrea
Eritrean presidentti Isaias Afewerki.
Eritrean presidentti Isaias Afewerki.Olivier Hoslet / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt yksimielisesti poistaa Eritrean vastaiset pakotteet ja asevientikiellon, jotka ovat olleet voimassa vajaan vuosikymmenen.

YK asetti talouspakotteita ja matkustuskieltoja Eritreaa vastaan vuonna 2009. Syynä oli se, että YK-tutkijat syyttivät Eritreaa Al-Shabaab -terroristijärjestön tukemisesta Somaliassa. Eritrea on kiistänyt syytökset.

Päätöslauselmassa todetaan, ettei YK ole löytänyt todisteita Eritrean tuesta Al-Shabaabille.

Toisaalta päätöslauselma vaatii Eritreaa ja naapurivaltio Djiboutia jatkamaan rajakiistansa sovittelua.

Eritrean ja Djiboutin välejä on kiristänyt kymmenen vuoden ajan kiista maiden välisen rajan sijainnista Punaisenmeren rannikolla ja väkivaltaisuuksissa kadonneiden djiboutilaisten sotilaiden kohtalosta.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Eritrea ja Etiopia solmivat heinäkuussa rauhansopimuksen, joka lopetti valtioiden välillä lähes 20 vuotta jatkuneen sotatilan. Sen jälkeen lentoyhteydet Addis Abeban ja Asmaran välille palautettiin ja raja-asemia on otettu uudestaan käyttöön. Perheet ovat päässeet tapaamaan toisiaan rajan molemmin puolin vuosikymmenien tauon jälkeen.

Lisää kansainvälisiä sijoituksia?

Etiopian YK-lähettiläs Taye Atske Selassie uskoo pakotteiden päättymisen tuovan Eritreaan ulkomaisia sijoittajia ja palauttavan Eritrean takaisin osaksi kansainvälistä yhteisöä.

– Pakotteiden päättyminen avaa paljon mahdollisuuksia Eritrealle, Selassie sanoo uutistoimisto AFP:lle.

Hän toivoo myös, että pakotteiden poistaminen edistäisi ihmisoikeuksien toteutumista Eritreassa. YK on raportoinut vakavista ihmisoikeusrikkomuksista Eritreassa. Satoja tuhansia eritrealaisia on paennut maasta.

Eritrean ulkoministeri Osman Mohammed Saleh kritisoi pakotteita syyskuussa YK:n yleiskokouksessa ja sanoi niiden aiheuttaneet Eritrealle merkittävää taloudellista haittaa.

Lisää aiheesta:

Afrikan sarven rautaesirippu rakoilee kovaa vauhtia – johtajat puhuvat rakkaudesta ja hajotetut perheet puhuvat ensi kertaa vuosiin

Nämä Afrikan maat pitivät vihaa yli 20 vuotta – viikko sitten solmittiin rauha ja se saattaa näkyä Suomessa asti

Lähteet: Reuters, AFP