Brexit-sopua kiitellään Euroopassa – Maylla on kuitenkin edessään vaikein etappi: saada luonnokselle brittiparlamentin hyväksyntä

Pääministeri Theresa May tarvitsee syvästi jakautuneen alahuoneen 650 edustajalta noin 320 kyllä-ääntä.

Brexit
Theresa May lähdössä pääministerin pääministerin virka-asunnolta Lontoossa 14. marraskuuta.
Theresa May lähdössä pääministerin pääministerin virka-asunnolta Lontoossa 14. marraskuuta.Ben Stansall / AFP

Britannian hallituksen päätöstä hyväksyä brexit-sopimusluonnos on kiitelty EU-maissa.

EU-komissiossa brexit-neuvotteluista vastaava Michel Barnier kuvaili illalla brittihallituksen päätöstä tärkeäksi askeleeksi neuvotteluissa. Barnier suositti, että EU-huippukokous päättäisi eroneuvottelut ja siirtyisi eteenpäin.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas luonnehti brexit-sopua suureksi helpotukseksi, vaikka totesikin Saksan pitävän edelleen valitettavana Britannian päätöstä erota EU:sta.

EU:n tämänhetkisen puheenjohtajamaan Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ilmoitti pitävänsä tulosta hyvänä. Kurzin mukaan näin vältetään brexit ilman sopimusta sekä niin sanotun kovan rajan syntyminen Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvaili brittihallituksen hyväksymää sopimusluonnosta tärkeäksi askeleeksi, mutta muistutti, että lopulliseen sopimukseen tarvitaan vielä päätöksiä molemmin puolin.

Britanniassa erosopimus otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein, eivätkä kaikki kommentit ole mairittelevia. BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös useiden ministerien oletetaan vastustaneen sopimusta, vaikka hallitus antoikin sopimukselle hyväksyntänsä. Brittimediassa on spekuloitu, että lähiaikoina ministerien joukosta voidaan kuulla erouutisia.

Mayn saatava hyväksyntä syvästi jakautuneelta parlamentilta

Britannian hallitukselta saatu kuittaus tarkoittaa sitä, että nyt alkaa erosopimuksen viimeinen hionta, jota tehdään lähipäivinä. Todennäköisesti EU-johtajat kutsutaan koolle ylimääräiseen huippukokoukseen vielä tämän kuun aikana.

Asia ratkeaa todennäköisesti jo torstaina, sillä huippukokouksia johtava Donald Tusk tapaa brexit-neuvottelija Barnierin.

Mayn puolestaan pitää saada sopimusteksti läpi Britannian parlamentissa, jossa kannat ovat jakautuneet voimakkaasti.

May ei ole ilmoittanut vielä, minä ajankohtana parlamentti äänestää asiasta. Jotta sopimusluonnos menisi läpi, May tarvitsee alahuoneen 650 edustajalta noin 320 kyllä-ääntä.

Irlannin rajakysymykseen palataan kesällä 2020

EU:n pääneuvottelija Barnierin mukaan Britannia ja EU ovat sopineet kokonaisuudesta, jolla varmistetaan, ettei Irlannin saaren sisälle synny kovaa rajaa.

Irlannin rajakysymystä arvioidaan hänen mukaansa heinäkuussa 2020. Silloin voidaan päättää siirtymäajan pidentämisestä, jos EU ja Britannia eivät vielä ole neuvotelleet sellaisesta kauppasuhteesta, joka takaisi rajan pysymisen avoimena. Ilman pidennystä siirtymäaika olisi päättymässä saman vuoden lopussa.

Irlannin raja oli neuvotteluiden viimeinen vaikea kysymys. Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluta näkyviä rajaesteitä historiallisen painolastin takia.

Britannian päätös jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliitto tarkoittaa kuitenkin sitä, että tuotteilta perittäisiin tulleja ja niihin kohdistuisi erilaisia tarkastuksia kuin unionin sisällä.

Hätäratkaisu pitäisi Britannian tulliliitossa

Varasuunnitelmana on, että Britannia ja EU perustavat tullialueen, jos neuvottelut tulevasta suhteesta epäonnistuvat. Britannia sitoutuisi lisäksi siihen, että Pohjois-Irlannissa noudatetaan tiettyjä EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä muun muassa maataloustuotteiden osalta.

Barnier painotti, ettei suunnitelmaa ole tarkoitus toteuttaa. Varasuunnitelma otettaisiin käyttöön vain, jos siirtymäaika on käytetty loppuun, eikä tulevasta suhteesta ole sovittu riittävän kattavasti.

Britanniassa kovimmat brexitin kannattajat ovat arvostelleet suunnitelmia hätäratkaisusta. Heidän pelkonsa on ollut, että sen varjolla Britannia jää ikuisesti kiinni EU:hun.

Erosopimuksessa sovitaan myös kansalaisten oikeuksista. Kansalaiset, jotka ovat sijoittuneet maahan ennen siirtymäajan päättymistä voivat Barnierin mukaan jatkaa asumista, opiskelua ja työskentelyä sekä elämistä perheensä kanssa maassa koko elämänsä ajan.

Osana erosopimusta sovittiin myös taloudellisista vastuista, joista Britannian pitää huolehtia.

Lue lisää:

Tutkija kertoo, mitkä ovat brexit-skenaariot – ja mitä vaikutuksia niillä olisi Suomeen

Miksei brexitiä voida perua? Miten se vaikuttaa Britanniaan lähteviin opiskelijoihin? Ylen EU-kirjeenvaihtaja vastasi 25 lukijakysymykseen brexitistä

May: Britannian hallitus hyväksyi brexit-sopimusluonnoksen – Yle seurasi hetki hetkeltä

Lähteet: Reuters