Hyppää sisältöön

Analyysi: Britannian erosopimus ei täytä brexitin lupauksia

Hallituksen eilen hyväksymä sopimus ei vielä palauta kontrollia Britannialle, kirjoittaa EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio.

Brexitiä vastustava mielenosoittaja Lontoossa 14. marraskuuta. Kuva: Andy Rain / EPA

BRYSSEL Britannian EU-erolla on ollut kolme päämäärää ylitse muiden: maahanmuuton vähentäminen, "kontrollin" eli vallan palauttaminen Lontooseen, ja EU-maksujen lopettaminen.

Näiden puolesta britit äänestivät. Maan hallituksen eilen hyväksymä erosopimus näyttäisi jäävän vajaaksi näiden päämäärien suhteen.

Kontrolli ei palaudu Lontooseen kolmesta syystä. Ensinnäkin ensi maaliskuun eropäivästä alkaa siirtymäkausi, jonka aikana Britannia soveltaa EU:ssa tehtyä lainsäädäntöä osallistumatta sen laatimiseen. Siirtymäkautta voidaan tarvittaessa pidentää yli vuoden 2020 lopun.

Britannian parlamentti joutuu siis odottamaan hetkeä, jolloin se on ainoa taho, joka osallistuu Britanniaa sitovien lakien säätämiseen.

Toiseksi kontrollin palauttamiseen liittyi ajatus siitä, että brittiläiset tuomioistuimet olisivat maan ainoat oikeudenjakajat, joiden yli Luxemburgissa istuvilla EU-tuomioistuimen tuomareilla ei olisi mitään sananvaltaa.

Tämä päivä siirtyy hamaan tulevaisuuteen.

Erosopimuksen 87. artiklan mukaan EU-tuomioistuimen toimivalta Britanniassa jatkuu neljä vuotta siirtymäajan päättymisen jälkeen.

Brittiläiset tuomioistuimet voivat pyytää Luxemburgista ennakkoratkaisua kahdeksan vuotta siirtymäajan jälkeen. Itse sopimuksen tulkinnasta syttyvien riitojen ratkaisu on sekin EU-tuomioistuimen käsissä siltä osin kuin erimielisyydet koskevat EU-lakia. Tälle ei ole takarajaa.

Kolmanneksi brittien kontrollia omiin asioihinsa heikentää Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajatarkastusten ehkäisemiseksi tehty varajärjestely.

Jos muuta ei keksitä, koko Britannia säilyy EU:n kanssa tulliliitossa, jotta kovalta rajalta vältytään. Tulliliiton jäsenenä Britannia joutuisi soveltamaan EU-standardeja ja sääntöjä siirtymäajan jälkeenkin.

Näiden lisäksi maahanmuutto muista EU-maista jatkuu siirtymäajan suunnilleen ennallaan. Eikä maassa nyt oleskelevia EU-kansalaisia voida heittää ulos siirtymäajan jälkeenkään.

EU-maksutkaan eivät pääty tähän. Britannia maksaa osansa EU-budjetista siirtymäajan loppuun saakka. Yhteensä kyse on 40–45 miljardista eurosta. Osa maksuista jatkunee kauden jälkeen, jos ja kun Britannia haluaa jatkossakin hyötyä esimerkiksi tiedeyhteistyöstä.

Ei ihme, että pääministeri Theresa Maylla kesti tunteja selittää sopimusta ministereilleen suljettujen ovien takana. Yllättävää ei ole sekään, että alustava erosopimus uhkaa törmätä Britannian parlamentin vastustukseen.

Sopimus saattaa olla Britannian kannalta parasta mitä on tarjolla, mutta se ei ole sellainen, josta oli kansanäänestyksen aikaan puhetta.

Lue myös:

.
.