1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uiguurit

Reuters: Länsimailta poikkeuksellinen vaatimus Kiinan ihmisoikeustilanteen parantamiseksi, Suomi mukana

15 maata vaatii ihmisoikeusloukkauksien lopettamista uiguurialueilla.

Uiguurit osoittivat mieltään Kiinaa vastaan Genevessä, Sveitsissä 6. marraskuuta. Kuva: Salvatore di Nolfi / EPA

Länsimaat vaativat Kiinalta selitystä etnisen vähemmistön kohtelusta uiguurialueella Xinijangissa. 15 lähettilään allekirjoittamassa kirjeessä vaaditaan selitysten lisäksi tapaamista alueen korkeiden virkamiesten kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Kyseessä on poikkeuksellisen yhtenäinen ele. Näin moni maa on harvoin astunut saman virallisen vaatimuksen taakse Kiinan ihmisoikeuskysymyksissä.

YK, aktivistit ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin jo pitkään vaatineet toimia laajojen pidätysten ja ihmisten jatkuvan tarkkailun lopettamiseksi uiguurialueilla.

Kiina on vuoden 2017 huhtikuun jälkeen pidättänyt jopa kaksi miljoonaa ihmistä uiguurialueilla ja vienyt heitä leireille "uudelleenkoulutettaviksi".

Pohjoismaat mukana vaatimuksessa

Kirje on osoitettu muun muassa Kiinan ulkoministeriölle. Sen ovat allekirjoittaneet Kanadan, Britannian, Ranskan Sveitsin, EU:n, Saksan, Belgian, Norjan, Viron, Ruotsin, Tanskan ja Suomen lähettiläät.

Kukaan heistä ei kuitenkaan halunnut esiintyä Reutersin jutussa nimellään.

Monien maiden hallitukset ovat pidättäytyneet kommentoimasta Xinijangin tilannetta, koska ne ovat pelänneet vahingoittavansa suhteitaan Kiinaan.

Reutersin mukaan on mahdollista, että muutkin maat allekirjoittavat kirjeen ennen sen lähettämistä.

Ylen kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen kävi XInijangissa lokakuussa. Lue juttu täältä

Vakoojalinnut lentävät Kiinan rajaseudun taivaalla – Yle kävi maakunnassa, jossa miljoona ihmistä on viety leireille vannomaan uskollisuutta puolueelle