Yhä useampi alle 40-vuotias saa täyttä kansaneläkettä

Määrä on kasvanut noin 20 prosenttia kymmenessä vuodessa.

Kotimaa
Kelan logo ja mainos ikkunassa.
Tiina Jutila / Yle

Yhä useampi 16–39-vuotias saa täyttä kansaneläkettä, kertoo Kela (siirryt toiseen palveluun). Saajien määrä on lisääntynyt kymmenessä vuodessa jopa 20 prosenttia. Viime vuoden lopussa täyttä eläkettä sai 26 000 alle 40-vuotiasta.

Täyden kansaneläkkeen saajien määrä oli yli 30 vuoden ajan vähentynyt, mutta viime vuonna saajamäärä alkoi nousta. Yhteensä kansaneläkettä sai viime vuoden lopussa yli puoli miljoonaa Suomessa asuvaa. Heistä ylivoimainen enemmistö saa kansaneläkettä vähennettynä, ja vain 76 000 henkilöä täytenä.

Kansaneläke voi olla joko työkyvyttömyys- tai vanhuuseläkettä saajan iästä riippuen. Kolme neljästä täyden kansaneläkkeen saajista oli työkyvyttömyyseläkkeellä. Heistä miehiä oli yli puolet.

– Kahdeksan kymmenestä täyden kansaneläkkeen saajasta sai työkyvyttömyyseläkettä mielenterveyden tai käyttäytymisen häiriön perusteella. Osuus on suurempi kuin muilla Kelasta työkyvyttömyyseläkettä saavilla, kertoo suunnittelija Reeta Pösö Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Pösön mukaan yleisimmät syyt saada kansaneläkettä alle 40-vuotiaiaana ovat mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt. Yleisimpiä ovat masennus-, skitsofrenia-, kaksisuuntainen mielialahäiriö- ja kehitysvammadiagnoosit.

Täyttä kansaneläkettä voi saada henkilö, jonka työeläke on enintään 55,54 euroa kuukaudessa. Tänä vuonna kansaneläkkeen täysi määrä yksin asuvalla on 628,85 euroa kuukaudessa.