Venäläiset poliisit alkavat valvoa liikennettä suomalaisten vuokraamalla tiellä Saimaan kanavan vuokra-alueella

Venäjän liikennepoliisi on aloittamassa lähipäivinä valvonnan Lappeenrannan Nuijamaan ja Viipurin välisellä Saimaan kanavan huoltotiellä.

Saimaan kanava
Nuijamaan rajanylityspaikalle johtava Saimaan kanavatie
Saimaan kanavan vieressä kulkeva tie on alunperin rakennettu kanavan työntekijöiden huoltoyhteydeksi, mutta nykyisin sen kautta kulkee vilkas maantieliikenne Lappeenrannan ja Viipurin välillä.Kari Kosonen / Yle

Tielle on syksyn aikana asennettu venäläiset liikennemerkit ja maalattu venäläisten liikennesääntöjen mukaiset tiemerkinnät. Parinkymmenen kilometrin pituiselle tielle on vaihdettu yli 200 liikennemerkkiä.

– Tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta, sanoo toimistopäällikkö Seppo Kykkänen Saimaan kanavavaltuutetun toimistosta.

Perusnopeus tiellä on 60 kilometriä tunnissa, siltojen kohdalla 40 kilometriä tunnissa ja vaarallisimmissa paikoissa 30 kilometriä tunnissa.

Nuijamaan rajanylityspaikalle johtava Saimaan kanavatie
Saimaan kanavan huoltotien vieressä on puna-vihreitä tolppia, jotka osoittavat vuokra-alueen rajan.Kari Kosonen / Yle

Saimaan kanavan työntekijöiden huoltoyhteydeksi alunperin rakennettu tie on ylikuormittunut, kun vilkas maantieliikenne Lappeenrannan ja Pietarin välillä käyttää sitä.

Venäjä kielsi syksyllä 2017 turistibussien liikennöinnin talvella Saimaan kanavan huoltotiellä, jolloin turistibussit joutuivat kiertämään Svetogorskin kautta. Kanavatiellä oli sitä ennen ehtinyt sattua useita vakavia liikenneonnettomuuksia. Käytännössä sen enempää Suomen kuin Venäjän viranomaiset eivät valvoneet tiellä liikennettä.

Bussiliikennettä rajoittava liikennemerkki.
Saimaan kanavan huoltotien alussa ollut liikennemerkki kielsi talvella 2017-2018 busseilta ajon Saimaan kanavan huoltotiellä.Kari Kosonen / Yle

– Liikennevalvonnan alkaminen merkitsee sitä, että bussit saavat tulla talvella Nuijamaan kautta, se on lähtökohta, toteaa toimistopäällikkö Seppo Kykkänen.

Suomen ja Venäjän valtiosopimuksen mukaan tien valvonta kuuluu venäläisille ja ylläpito suomalaisille, mutta suomalaisten liikennemerkkien ja ajoratamaalausten takia Viipurin poliisi ei ole voinut tehdä liikennevalvontaa.

– Tie täyttää nyt Venäjän lainsäädännön, ja Venäjän poliisi voi aloittaa liikenteen valvonnan, sanoo toimistopäällikkö Seppo Kykkänen.

Käytännössä nopeusvalvonta alkaa sen heti jälkeen, kun Venäjän liikenneviranomaiset ovat tehneet tiellä lopputarkastuksen. Venäläiset liikennemerkit eroavat suomalaisista esimerkiksi siinä, että nopeusrajoitusmerkeissä taustaväri on valkoinen, kun Suomessa se on keltainen.

– Tien reunaviiva on keltainen ja ohituksen kieltävä sulkuviiva valkoinen, kuvailee Seppo Kykkänen ajoratamaalausten eroa.

Lappeenrannan ja Viipurin välinen maantieliikenne siirtyy uudelle tielle 2020-luvulla, kun uusi yhteys valmistuu Lappeenrannan Nuijamaan ja Viipurin Brusnitšnojen rajanylityspaikkojen välille.