Hyppää sisältöön

Tanska vähentää kehitysapua Tansanialle – taustalla seksuaalivähemmistöjen vastaiset kommentit

Tanska on toiseksi suurin kehitysavun maksaja Tansanialle. Tansanian pääkaupungissa korkea virkamies on suunnitellut ratsioita homoja vastaan.

Kuva: Mahmut Serdar Alakus / Getty Images

Tanska on ilmoittanut keskeyttävänsä suuren osan avustuksistaan Tansanialle.

Tanska on toiseksi suurin kehitysavun maksaja itäafrikkalaiselle Tansanialle. Taustalla ovat ihmisoikeusongelmat sekä seksuaalivähemmistöihin kohdistuva vaino. Asiasta kertovat Tanskan viranomaiset.

– Olen huolissani Tansanian negatiivisesta kehityksestä. Hallinnon viimeisimpiä homofobisia kommentteja on mahdotonta hyväksyä. kommentoi Tanskan kehitysministeri Ulla Tørnæs Twitter-viestissään.

Tanska leikkaa vuosittaista tukeaan Tansanialle 8,5 miljoonan euron verran.

Suomen kehitysavun saajamaista Tansania kuuluu kymmenen suurimman joukkoon. Suomen suunniteltu tuki Tansanialle on 52 miljoonaa euroa vuosina 2016-2019.

Ratsioita seksuaalivähemmistöjä vastaan

Tansanian Dar Es Salaamissa paikalliseen johtoon kuuluva virkamies kehotti lokakuun lopussa kansalaisia ilmoittamaan viranomaisille homoseksuaalien nimiä. Alueen korkeaan johtoon kuuluva Paul Makonda halusi, että homoseksuaaleja ryhdyttäisiin pidättämään ratsioissa.

Kymmenen paikallista miestä pidätetettiinkin marraskuun alussa, sillä heidän epäiltiin juhlineen homohäissä Tansaniaan kuuluvalla Sansibarin saarella.

Tansanian hallitus on ilmoittanut, etteivät virkamiehen suunnitelmat vastaa hallituksen virallista linjaa. Hallitus ei ole kuitenkaan tuominnut näkemyksiä, kirjoittaa muun muassa BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltain lähetystö Tansaniassa on varoittanut maassa olevia kansalaisiaan seksuaalisvähemmistöihin kuuluvien henkilöiden pidätyssuunnitelmista. Euroopan unioni on kutsunut edustajansa takaisin Tansanian huonontuneen ihmissoikeustilanteen vuoksi.

Homoseksuaalisuus on Tansaniassa laitonta, ja miesten välisestä seksistä voi saada elinkautisen tuomion. Homovastaisuus on Tansaniassa yleistä, joten monet homot ja muut seksuaalivähemmistöihin kuuluvat elävät piilossa.

Politiikassa homovastainen puhe on lisääntynyt erityisesti John Magufulin noustua presidentiksi vuonna 2015. Viime vuonna presidentti sanoi julkisesti, että kaikki, "jopa lehmät", tuomitsevat homoseksuaalisuuden. Hänen hallituksensa on uhannut pidättää tai karkottaa kaikki seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavat aktivistit.

Poistettu klo 16.35 maininta Dar Es Salaamista pääkaupunkina.

.
.