Britannian hallitus uhkaa kaatua ministerierojen vuoksi: Brexit-ministeri lähti, koska ei voinut hyväksyä sopimusta

Dominic Raab nousi Brexit-ministeriksi heinäkuussa.

Brexit
Dominic Raab
Dominic RaabTolga Akmen / AFP

Britannian brexit-ministeri Dominic Raab eroaa.

Raab perustelee eroaan sillä, ettei voi hyväksyä Britannian EU-erosopimusta. Hänen mielestään se poikkeaa liiaksi kansalle annetuista lupauksista.

Lisäksi Raab toteaa, ettei voi hyväksyä sopimusluonnoksen osuutta Pohjois-Irlannin asemasta. Raab julkaisi erokirjeensä Twitter-viestissään.

Ministerierojen myötä Mayn hallituksen kaatumisen riski kasvaa.

Yleisradioyhtiö BBC arvioi ennakkon (siirryt toiseen palveluun), että juuri Raabin ero voisi olla Mayn kannalta erityisen vaarallinen.

BBC:n mukaan May voisi selvitä yhdestä merkittävästä ministerierosta, mutta useamman kanssa tekee jo tiukkaa.

Työ- ja eläkeministeri Esther McVey ilmoitti erostaan pian Raabin jälkeen.

Aiemmin aamulla Pohjois-Irlannin asioista vastaava apulaisministeri Shailesh Vara erosi brexit-sopimuksen vuoksi. Varan mukaan sopu ei tuo Britannialle riittävän suvereenia asemaa.

Myös apulaisministeri Suella Braverman on eronnut. Lisäksi edustaja Anne-Marie Travelyan on eronnut tehtävistään ministerin avustajana.

Theresa Mayn oman konservatiivipuolueen kovan linjan brexit-mielisten uskotaankin jo valmistelevan luottamusäänestystä Mayta vastaan. Jos äänestys tulee, Mayn mahdollisuudet selvitä siitä voittajana vähemmistöhallituksen turvin ovat yhä heikommat.

Konservatiiviedustaja Jacob Rees-Mogg on käynnistänyt puolueen sisäisen epäluottamusmenettelyn pääministeri Theresa Mayta vastaan.

Medialähteiden mukaan ympäristöministeri Michael Gove ei ole ottanut vastaan hänelle tarjottua brexit-ministerin paikkaa.

BBC:n toimittaja Norman Smithin mukaan konservatiivi puolueen ministerit ovat kertoneet hänelle, että jos sopimus äänestetään nurin, alkavat he kampanjoida uuden kansanäänestyksen ja EU:ssa pysymisen puolesta.

Punnan kurssi laskussa

Oppositiossa olevan työväenpuolueen kansanedustajat ovat kommentoineet, että pääministeri Theresa Mayn auktoriteetti on mennyttä brexit-ministerin eron myötä.

– Hallitus murenee silmiemme edessä, kommetoi Jon Trickett Labour-puolueesta.

Britannian punnan kurssi lähti laskuun heti brexit-ministerin ilmoitettua erostaan.

Keskiviikkona pääministeri Theresa Mayn johtama hallitus hyväksyi eu-erosopimuksen.

Tässä (siirryt toiseen palveluun)on alustava sopimus Britannian eu-erosta kokonaisuudestaan englanniksi.

Päivitämme uutista.

Korjattu 14:27 eronneiden asemia: Shailesh Vara on apulaisministeri, ei hallituksessa istuva ministeri. Anne-Marie Travelyan korjattu eroavan ministerin avustjan tehtävissä, Travelyan ei siis ole apulaisministeri.

Lähteet: AFP, Reuters