1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Älä syötä puuntaimiasi myyrille: istuta metsä aikaisin keväällä

Myyräkannat ovat vahvistumassa Kainuussa, joten puiden istutukset suositellaan tehtäväksi jo keväällä

Kajaani
Myyrä hakemassa siemeniä.
Jouko Tykkyläinen

Luonnonvarakeskuksen seurantojen mukaan myyräkannat ovat vahvistumassa Kainuussa. Myyrien määrä on kasvanut merkittävästi Itä-Suomessa.

Kantojen vaihtelu on myyrille tyypillistä.

– Myyräkannoissa tapahtuu kannan kasvua ja sen romahtamista. Romahdukseen vaikuttavat pedot, ravintotilanne, loiset ja taudit. Kannat kääntyvät puolestaan kasvuun silloin kun saalistuspaine on pieni ja ravintoa hyvin saatavilla, kertoo Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Otso Huitu.

Myyrähuippu on odotettavissa vuoden 2019 lopulla. Kanta on nyt nousussa, suotuisa talvi takaa myyräkannan säilymisen, jolloin myyriä on myös keväällä runsaammin. Elleivät loiset ja taudit iske talven aikana myyriin.

Luonnonvarakeskukselta kerrotaan, että metsätuhoja voi välttää istuttamalla taimet jo aikaisin keväällä, jolloin ne kerkeävät juurtua ja tasaannuttaa ravinnepitoisuutta.

– Taimitarhalta tulevat taimet ovat hyvin houkuttelevia myyrille, sillä niiden ravinnepitoisuus on suuri. Jos nämä taimet istutetaan talvea vasten myöhään syksyllä niin, metsätuhojen riskit kasvavat, kertoo Otso Huitu.

Peltomyyrät järsivät kaikkien puulajien taimia lumihangen alla, metsämyyrät mäntyjen ja kuusten taimien osia sekä hangen alla että isompien taimien tai puiden latvoissa.

– Eihän istutuksia tehdä koskaan myyrien ehdoilla, mutta myyrärikkaina vuosina metsänomistajan on syytä harkita metsänistutuksen ajankohtaa, summaa Huitu.