1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. katuvalot

Led-katuvalo maksaa itsensä takaisin neljässä vuodessa ja kestää Kajaanissa käyttöä ainakin 15 vuotta

Kajaani on kolmessa vuodessa uusinut pian puolet katuvaloistaan.

katuvalot
Led-lampulla varustettu katuvalo.
Led-valo on kirkasta, joskus hieman sinisen sävyistä.Petra Ristola / Yle

Kajaanin kaupunki vaihtaa katuvalaisimia led-mallisiin vauhdilla. Vanhoja oransseja suurpainenatriumpolttimolla toimivia katuvaloja on vaihdettu uusiin kolmen vuoden ajan, ja jo 44 prosenttia koko kaupungin katuvaloista on uusittu.

– Kaupungilla on 8 500 katuvalaisinta, joista 3 700 on jo uusittu, kertoo rakennuttajainsinööri Teemu Hurskainen Kajaanin kaupungilta.

Led-valot ovat selvää säästöä. Kuukausitasolla sähkönkulutus on vain 25 prosenttia verrattuna natrium- tai vielä sitäkin vanhempaan elohopeahöyryvalaisimeen. Kajaanin katuvalaisemisen sähkölasku onkin jo laskenut kolmasosan siitä hetkestä, kun lamppuja alettiin vaihtaa.

Led-katuvalot ovat pitkäikäisiä. Valmistaja lupaa paloajaksi 100 000 tuntia, eli Kajaanin keskimääräinen katulamppu kestäisi 25 vuotta. Teemu Hurskainen on tyytyväinen jo siihen, jos valaisimen käyttöiäksi saa 15 vuotta. Hurskaisen mukaan led-katuvalo maksaa itsensä takaisin noin neljässä vuodessa.

Vanhat katuvalot lähettävät oranssin väristä valoa, joka monen mielestä on ruma valo, mutta puolustajiakin on ilmennyt.

– Pääasiassa palaute uusista led-valoista on ollut positiivista, mutta onpa niitäkin, kenen mielestä vanhat olivat paremman värisiä, sanoo Hurskainen.

Lue seuraavaksi