1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Kokkola siirtyy eturintamassa led-aikaan katuvalaistuksessa

Esimerkiksi Kannus ja Pietarsaari ovat vasta alkumetreillä, maanteiden valaistuksesta puhumattakaan.

Kokkola
Led-lampulla varustettu katuvalo.
Led-lampulla varustettu katuvalo.Petra Ristola / Yle

Kunnat vaihtavat katuvaloja led-valoihin hyvin eri tahtiin. Kokkolassa kaikista katuvaloista peräti 60 prosenttia on jo vaihdettu ledeiksi. Neljä vuotta sitten alkanut urakka on maksanut tähän mennessä noin miljoona euroa.

Laskennallisesti ledit maksavat itsensä takaisin säästöinä viidessä vuodessa. Pienempien sähkölaskujen lisäksi myös säästö huoltokustannuksista on huomattava.

Kokkolan kaupungilla on liitoskunnat mukaan laskien 12 500 katulamppua.

Kokkola onkin asiassa eturintamassa, sillä Tampereella ja Turussa joka neljäs ja Helsingissä melkein joka viides valopiste on led.

Esimerkiksi Kannuksessa ledejä on vasta 10 prosenttia katuvaloista ja Pietarsaaressakin urakka on alkumetreillä. Suurin syy hitauteen on kuntien tiukka rahatilanne.

Kannuksessa on tehty linjaus, että katuvaloja uusittaessa tai uusia rakennettaessa siirrytään led-tekniikkaan. Kannus rakensi vasta Ullavantien suuntaan pyörätien, jonka katuvalot vaihdettiin ledeiksi.

Myös pohjalaisilla maanteillä valaistuksesta vasta murto-osa on vaihdettu ledeihin. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen telematiikkavastaava Reijo Virta arvioi, että ledeihin on siirrytty vasta viidelläkymmenellä tiekilometrillä, lähinnä Seinäjoen ympäristössä. Virta harmittelee, että valaistukseen kohdistetut määrärahat vähenevät joka vuosi.

Lue seuraavaksi