1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Oikeusministeriön tiukennus kokoontumislakiin saa tylyn vastaanoton: Huonoa lainvalmistelua, lyhyempikin ilmoitusaika riittäisi, miten käy turvapaikanhakijoiden palautusten vastustamisen?

Oikeusministeriön lakiluonnos saa kiitosta vain Poliisihallitukselta.

Viime itsenäisyyspäivänä mieltään osoittivat antinatsit ja nyttemmin kielletty Pohjoismainen vastarintaliike. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Sosiaalinen media, esimerkiksi Twitter ja Facebook, ovat muuttaneet mielenosoituksia.

Kuka tahansa voi järjestää mielenosoituksen samana päivänä ja suuri joukko ihmisiä saadaan kokoon muutamassa tunnissa – oli sitten kyse sitten turvapaikanhakijan palautuksista tai omaan korttelin suunnitellusta alkoholistiasuntolasta.

Yle kertoi lauantaina, että oikeusministeriö ajaa tiukennusta kokoontumislakiin. Mielenilmauksista pitäisi ilmoittaa poliisille kolme vuorokautta ennen tapahtumaa.

Nykyisin riittää, kun poliisi saa tiedon tapahtumasta kuutta tuntia ennen.

Lausuntokierroksella lakiluonnos näyttää saaneen kiitosta vain Poliisihallitukselta.

Järjestöt tyrmäävät

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti toteaa lausunnossaan, että lakiluonnos ei ole perusoikeuksien vastainen, mutta kokousten häiriöttömyyteen "riittäisi kolmea vuorokautta lyhyempikin ennakkoilmoitusaika".

Eduskunnan oikeusasiamiehelle riittäisi, että poliisi saisi tiedon mielenilmauksesta 12 tai 24 tuntia ennen tapahtumaa, mikäli jotain muutoksia on tehtävä.

Huomattavasti suoremmin sanansa asettelevat Ihmisoikeusliitto, Luontoliitto ja Oikeuspoliittinen yhdistys Demla. Järjestöt pitävät lakiluonnosta huonosti valmisteltuna ja perusoikeuksia kaventavana.

Kapuloita rattaisiin voisi tulla esimerkiksi turvapaikanhakijoiden palautusta vastustaville kansalaisille. Palautuksia hoitaa poliisi. Palautuksia järjestetään nopealla aikataululla ja lentokentillä, joihin mielenosoittajilla ei ole pääsyä.

Oikeuspoliittinen yhdistys Demla tyrmää oikeusministeriön lakiluonnoksen.

– Pakkopalautuksissa mielenosoitukset kohdistuvat nimenomaan poliisia vastaan. Oikeusvaltion näkökulmasta tämä on ongelmallinen tilanne: valvoja ja se, jota kohtaan mieltä osoitetaan, on sama taho, sanoo Demlan Aura Kostiainen.

Ilmoituksia tulee faksilla

Poliisihallitus kannattaa muutosta, koska se helpottaisi poliisipartioiden työtä. Riittävä määrä virkavaltaa ehdittäisiin saada paikalle, kun toritapahtumassa kohtaavat toisiaan vastustavat ryhmät. Vastamielenosoitukset ovat nykyisin yleisiä.

– Meille voidaan ilmoittaa tapahtumasta kuutta tuntia ennen. Miten poliisi pystyy turvaamaan tapahtuman? Ilmoituksia on tehty esimerkiksi faksilla toimipisteeseen, joka ei ole edes auki 24 tuntia vuorokaudessa, poliisitarkastaja Ari Järvenpää sanoo.

Pääministeri Sipilä: Lähempänä kuutta tuntia

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi sunnuntaina Yle Radio Suomen haastattelutunnilla, että mielenosoitukset eivät ole Suomessa ongelma.

Sipilä kertoi, ettei tiennyt oikeusministeriön hankkeesta.

– Jos ilmoitusaikoihin tarvitaan muutosta, niin se on lähempänä nykyistä kuutta tuntia kuin kolmea vuorokautta, pääministeri sanoi.

Pääministeri arvioi, että hieman aikaisempi ilmoittaminen ei varmasti ole mielenosoitusten järjestäjillekään ongelma.

Lakiluonnoksesta järjestetty l (siirryt toiseen palveluun)ausuntokierros päättyy torstaina. Täältä (siirryt toiseen palveluun)voi katsoa tarkemmin, millaisia lausuntoja on tullut kansalaisilta, järjestöiltä ja viranomaisilta. Voit myös itse kantaa lakiluonnokseen.

Sen jälkeen oikeusministeriö päättää, muutetaanko lakiluonnosta vai kuopataanko se. Kokoontumislain muutoksen on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2019.