Viisi syytä, miksi juuri lasten influenssarokotus kannattaa – nyt myös alle 7-vuotiaat saavat ilmaisen rokotuksen

Ensimmäistä kertaa kaikki alle 7-vuotiaat ja yli kuuden kuukauden ikäiset lapset voivat saada maksuttoman influenssarokotuksen osana kansallista rokotusohjelmaa.

influenssarokotteet
Tyttö leikkii neuvolan odotushuoneessa Hämeenlinnassa
Aurora Murtonen sai neuvolassa influenssarokotuksen nenäsuihkeena.Kati Turtola / Yle

Tänä syksynä myös lapset saavat ilmaisen influenssarokotuksen. Kaikki kansallisessa ohjelmassa tällä kaudella käytettävät rokotteet sisältävät neljä virusta: kaksi A-virusta ja kaksi B-virusta.

Kokosimme viisi syytä, miksi juuri lasten rokottaminen influenssaa vastaan on tärkeää.

1. Lapsi ei sairastu

Lapsen rokottaminen influenssaa vastaan suojaa lasta itseään tautiin sairastumiselta. Pikkulapsille influenssa voi olla vakava koettelemus.

– Voi tulla jälkitauteja ja useampana päivänä kuumetta ja kipuja. Ei sitä ole kiva sairastaa, sanoo terveydenhoitaja Lea Soittila Hämeenlinnan neuvolasta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteohjelman ylilääkäri Hanna Nohynek muistuttaa, että influenssan jälkitautina on varsin usein korvatulehdus, harvinaisemmin keuhkokuume. Toisinaan jälkitaudit voivat vaatia jopa sairaalahoitoa.

– Harvoin lapsi kuolee influenssaan, mutta sekin on mahdollista, kirjoittaa Nohynek.

2. Perhe ja läheiset pysyvät terveinä

Hämeenlinnalainen kahden lapsen äiti Elina Ylèn on rokotuttanut päiväkoti-ikäisen Aurora-tyttärensä, joka sai neuvolassa rokotteen nenäsuihkeessa. Auroraa suihkeen ottaminen hiukan jännitti, mutta nenän kutitus meni nopeasti ohi neuvolan tädin antaman tarran myötä. Perheessä on otettu kausi-influenssarokote jo useana vuonna.

– Haluamme tarjota lapselle suojan kuitenkin tällaista suhteellisen vakavaa tautia vastaan. Perheessämme on myös kuukauden ikäinen vauva, ja haluamme suojata myös vauvaa, kertoo Elina Ylèn.

Lapset kantavat influenssavirusta nenänielussaan paljon pitempään kuin aikuiset. Siksi he toimivat tartunnan lähteenä omassa ympäristössään. Jos lapsi ei sairastu influenssaan, myös ympäristö eli sisarukset, vanhemmat ja isovanhemmat pysyvät terveempinä.

3. Kaikki pysyvät terveempinä

Muun muassa Iso-Britanniassa on tutkittu, että nimenomaan alle seitsenvuotiaiden rokottaminen on erityisen tehokas tapa vähentää influenssaa koko väestössä.

– Lapset ovat se moottori, joka kierrättää virusta väestössä. Jos rokotuskattavuus on hyvä, silloin estetään myös rokottamattomien tautia. Se on se laumasuoja, sanoo erikoistutkija Heini Salo THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä.

4. Terveydenhoitokulut vähenevät

THL:n uusimmat laskelmat lasten influenssan aiheuttamista hoitokuluista perustuvat pitkään aikasarjaan ajalta ennen lasten rokottamista. Tiedot kuvaavat keskimääräistä influenssakautta. Tilastojen mukaan 20 prosenttia lapsista infektoituu ja puolet heistä saa oireisen taudin. Sairastuneita lapsia olisi siis 37 000.

– Olemme arvioineet, että terveydenhoitokustannukset ovat noin viisi miljoonaa euroa influenssakaudessa, jos ei ketään tästä ikäryhmästä rokoteta, kertoo erikoistutkija Salo.

Influessaan sairastuneiden lasten lukumäärä vaihtelee suuresti eri vuosina, joten laskelmissa hoitokuluista saattaa olla suuriakin eroja, kerrotaan THL:stä.

5. Muutkin kustannukset vähenevät

Kun lapsi sairastuu, usein toinen vanhemmista jää kotiin hoitamaan pientä potilasta. Lasten sairastaminen aiheuttaa suorien hoitokustannusten lisäksi myös muita kuluja, kuten vanhempien töistä poissaolon kustannukset.

Erikoistutkija Salon mukaan lasten influenssan aiheuttamista yhteiskunnallisista kuluista on kuitenkin vaikea antaa yhtä lukua, sillä epidemiat vaihtelevat vuosittain.

– Jos ei rokotettaisi ollenkaan, lasten influenssasta johtuvat vanhempien työstä poissaolon kustannukset olisivat vuosittain noin 10-15 miljoonaa euroa, kertoo Salo sähköpostitse.