Sipilä: Ennuste on, että brexit-sopimusluonnos menee läpi Britannian parlamentissa

Pääministeri Juha Sipilän mukaan eroneuvottelu oli tuskaista. Pääministeri Theresa Mayn piti koko ajan varmistaa läpimenoa Britannian parlamentissa.

Brexit
Juha Sipilä
Juha SipiläAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että sopimusluonnos Britannian erosta Euroopan unionista hyväksytään myös Britannian parlamentissa.

– Kyllä pääministeri Theresa May sitä on pyrkinyt varmistamaan koko ajan. Sen takia tämä neuvottelu on ollut näin tuskaista, sanoo Sipilä.

– Mayn on pitänyt koko ajan varmistaa, että sopimusluonnos menisi myös parlamentissa läpi. Ei se helppoa tule olemaan, mutta kyllä ennuste on, että se menisi läpi.

Sipilän mukaan jo etukäteen oli tiedossa, että ministerieroja tulee Britanniassa joka tapauksessa, kun luonnos erosopimukseksi valmistuu. Päätös EU-erosta on vaikea briteille.

– Ei enemmistö kyllä ole kovin suuri brittiparlamentissa. Varmaan tulee olemaan tiukka ja haastava keskustelu Theresa Maylle, sanoo Sipilä.

Sipilä arvioi, että Britanniassa on kova paine pysyä neuvotellun sopimusluonnoksen takana. Britannian parlamentti äänestää erosopimuksesta todennäköisesti joulukuussa.

– Viime kädessä on kaikkien etu, että ei tule kovaa eroa vaan tulee hallittu ero, kiteyttää Sipilä.

Erosopimuksen luonnos huippukokoukseen ensi viikon sunnuntaina

EU-johtajat käsittelevät sopimusluonnosta sunnuntaina 25. marraskuuta huippukokouksessaan. Sipilä olettaa, että Suomen EU-puheenjohtajuuskaudelle vuoden 2019 toiselle puoliskolle tulee paljon keskeisiä neuvotteluja Britannian EU-eroon liittyen.

Pääministerin mukaan erosopimusluonnos vastaa Suomen tavoitteita. Erosopimuksen luonnos on siis Suomen osalta hyväksyttävissä.

– Nyt saadaan hallittu ero aikaan, arvioi Sipilä Britannia erosopimuksen neuvottelutilannetta.

Britannian erosopimuksen luonnos käsitellään brittiparlamentin lisäksi vielä EU-parlamentissa. Sen jälkeen sopimusta käsittelee uudelleen valtion- ja hallitusten päämiesten huippukokous eli Eurooppa-neuvosto.

Irlannin rajakysymys selväksi vuoteen 2020 mennessä

Iltapäivällä eduskunnassa pääministeri piti tärkeänä, että erosopimuksen luonnos Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä on Irlannin hyväksyttävissä.

Erosopimusluonnoksessa on Sipilän mukaan kolme eri vaihtoehtoa Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksestä. Ratkaisun on tarkoitus selkiintyä vuoteen 2020 mennessä.

Britannian EU-erossa Suomelle on tärkeää saada hyvä vapaakauppasopimus, varmistaa suomalaisten asema Britanniassa sekä varmistaa lentoliikenteen sujuvuus.

Sipilä pitää Britannian EU-eroa harmillisena. Pääministerin mielestä parempi vaihtoehto olisi ollut Britannian jääminen Euroopan unionin jäseneksi.