Vaasalaisten esitykset kuntaliitossopimukseen saivat kylmän vastaanoton Mustasaaressa – "Kaukana siitä mikä olisi mahdollista toteuttaa"

Mustasaaressa halutaan, että mahdollisessa yhdistymissopimuksessa asioista sovitaan yksityiskohtaisemmin kuin aikoinaan Vaasan ja Vähänkyrön sopimuksessa.

kuntaliitokset
Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitosselvitys.
Asmo Raimoaho / Yle

Vaasa ja Mustasaari selvittävät parhaillaan mahdollista kuntaliitosta. Molempien kuntien edustajista koostuvat eri alojen ryhmät ovat selvittäneet, miltä asiat uudessa kunnassa näyttäisivät. Lopulta on tarkoitus saada kasaan yhdistymissopimus, jonka hyväksymisestä päätetään Vaasassa ja Mustasaaressa.

Yhdistymissopimusta kasaa yhteinen johtorymä. Se koostuu molempien kuntien poliitikoista ja virkamiehistä, muun muassa kunnanjohtaja ja kaupunginjohtaja ovat mukana ryhmässä. Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlberg kertoo, että neuvotteluissa ajauduttiin perjantaina hankalaan tilanteeseen.

– Saimme vaasalaisilta sopimuksesta sellaisen ehdotuksen, joka on kaukana siitä mikä olisi mahdollista toteuttaa. Siinä ei ole jälkeäkään siitä työstä, mitä työryhmät ovat tehneet, Ahlberg sanoo.

– Olemme nyt odotustilassa. Tapahtuuko sellaista lähestymistä, jolla olisi todellinen pohja, hän lisää.

Ahlberg on kuulunut kuntaliitosten vastustajiin. Hänen mukaansa Mustasaaren edustajat, sekä liitoksen vastustajat että liitosmyönteiset, olivat Vaasan ehdotuksesta yhtä mieltä.

"Näitä neuvotteluita ei käydä mediassa"

Yhteiseen johtoryhmään kuuluu myös Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars. Hän on kuulunut kuntaliitoksen kannattajiin. Hän myöntää, ettei pitänyt Vaasan ehdotuksesta, mutta toppuuttelee samalla asian vakavuutta.

– Ei se minua miellyttänyt. Mutta ei se mitään, ei tässä mitään kriisiä ole. Neuvotteluissa koitetaan aina kepillä jäätä ja katsotaan. Meillä on yhteinen tavoite saada aikaan niin hyvä sopimus, että molempien kuntien valtuustot hyväksyvät sen, Gästgivars sanoo.

Vaasan puolelta liitosneuvotteluiden yhteisessä johtoryhmässä on mukana muun muassa kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Harri Moisio. Hänen mukaansa perjantaina luovutettu asiakirja ei ollut Vaasan ehdotus yhdistymissopimukseksi, vaan paperi sisälsi merkintöjä sopimusta varten.

– Teemme yhdistymissopimuksesta luonnosta ja merkitsemme vihreällä asiat, joista pääsemme sopuun. Vihreällä on jo paljon, mutta on myös asioita, joista olemme oikeasti eri mieltä. Molemmilla kunnilla on omat strategiansa ja niitä yritämme sovittaa yhteen, Moisio sanoo.

Ahlberg, Gästgivars tai Moisio eivät halua kertoa yksityiskohtia asioista, joista ei ole päästy sopuun.

– Näitä neuvotteluita ei käydä mediassa. Ihmiset voivat saada asioista väärän kuvan. Tämä on herkkä ja vaikea asia, Lars Gästgivars linjaa.

Viisi aluelautakuntaa

Moisio on aloittanut sopimuksen viilaamisen seuraavaa kokousta varten. Hän kertoo, että lista Mustasaaren toiveista on pyörinyt pöydällä, mutta sitä ei ole osattu käsitellä.

– Emme ole tienneet, kenen toiveita ne oikeastaan ovat. Vähänkyrön kanssa sopiessa riitti yleinen taso, mutta Mustasaaren kanssa se ei ole se taso, jonka kanssa voimme edetä. Eli alamme käydä asioita yksityiskohtaisemmin läpi, Moisio kertoo.

Yhden asian Moisio Vaasan esityksistä paljastaa. Yhdistymissopimukseen ehdotettiin Mustasaaren alueelle neljää aluelautakuntaa samalla tapaa kuin Vaasan liitoksessa Vähänkyrön kanssa.

– Siinä hirtti kiinni heti. Mustasaarelaiset halusivat viisi aluelautakuntaa. Olemme nyt sopineet Vaasassa että ok, olkoot viisi sitten, se ei ole meille kynnyskysymys.

Aluelautakunnilla pyritään turvaamaan lähidemokratiaa ja alueen asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia.

Mustasaaren edustajat kokoontuvat keskenään seuraavan kerran maanantaina. Yhteinen johtoryhmä kokoustaa seuraavan kerran ensi viikon perjantaina.

Lue lisää: Pelkoja, syyttelyä ja propagandaa – yksi Suomen kinkkisimmistä kuntaliitoshankkeista repii jo RKP:tä: “Ruotsin kieltä pitää suojella, ettei se häviä Suomesta”