1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valokuvamallit

Mallikoulu näki 14-vuotiaan Tytti Hakomäen kuvat – halusi lähettää hänet heti mallikisoihin Yhdysvaltoihin: "En ajatellutkaan, että kävisi näin"

Mallimaailmaan saattaa päätyä muutaman valokuvan perusteella ja siinä sosiaalisella medialla on iso rooli.

valokuvamallit
Elle Kukkula ja Tytti Hakomäki
13-vuotias Elle Kukkula ja 14-vuotias Tytti Hakomäki haaveilevat mallin urasta. Vaikka mallitoimiston tai valokuvaajan kiinnostus saattaa herätä joskus yhdestä somekuvasta, mallin ura edellyttää muutakin. Katso videolta Ellen ja Tytin haastattelu. Toimittaja on Terhi Varjonen, kuvaus ja editointi Jarkko Heikkinen.

Vaasalaiset ystävykset, 13-vuotias Elle Kukkula ja 14-vuotias Tytti Hakomäki, haaveilevat mallin urasta. Molempia kiinnostaa kauneusala kaikkineen ja mallintyöhön innostaa myös halu päästä maailmalle.

– Haluaisin päästä isompana ulkomaille mallikisoihin ja on kivaa tavata uusia ihmisiä, miettii Elle Kukkula.

– Meikki, vaatteet, muoti ja kauneusala kiinnostavat, niin tässä ne yhdistyy, kertoo Tytti Hakomäki.

Kuvan perusteella jo kisoihin

Tytti Hakomäen kohdalla tie kohti mallimaailmaa on alkanut äidin avustuksella. Äiti Mari Hakomäki otti tyttärestä muutaman valokuvan ja lähetti ne muun muassa seinäjokelaiseen mallikouluun.

Tytti Hakomäki
Tytti Hakomäki on lähdössä ensi kesänä mallikisoihin Yhdysvaltoihin.Jarkko Heikkinen/Yle

Kuvien perusteella tyttö olisi haluttu laittaa jo heti Yhdysvaltoihin mallikisoihin. Perhe kuitenkin päätyi siihen, ettei ihan kylmiltään kisaan lähdetä, joten hän meni mallikurssille hakemaan kokemusta ja oppia.

Tytti Hakomäki oli yllättynyt siitä, että muutaman kuvan pohjalta hän olisi jo päässyt teinimallikisoihin Yhdysvaltoihin.

– En ollut ajatellutkaan, että näin kävisi. Sitten ajateltiin, että tarvitsen kokemusta ensin ja menin mallikurssille, kertoo Hakomäki.

Nyt kurssi on käyty ja ensi kesän kilpailumatkaa varten harjoitellaan.

Some on työkalu

Sosiaalinen media kuvineen on tuonut oman lisänsä mallibisnekseenkin. Pelkästään kuvien perusteella ei malliksi pääse, sillä mallitoimistot haluavat useimmiten nähdä kokonaisuuden. Mutta jonkinlainen alkupiste some-kuvat kuitenkin saattavat olla.

Mallitoimisto Paparazzin Head booker Jari Leskinen kertoo, että some on työkalu niin mallitoimistoille, malliksi haluaville kuin myös malleja tarvitseville asiakkaille. Jos somesta löytyy kiinnostava tyyppi, hänet halutaan toki nähdä.

– Sitten otetaan henkilökohtaisesti yhteyttä ja sovitaan tapaaminen. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee , sanoo Leskinen.

Elle Kukkula
Elle Kukkula haluaa mallikisoihin ulkomaille.Jarkko Heikkinen/Yle

ParissModels -mallitoimistoa ja -koulua pitävä Liisa Kangas kertoo, että varsinaiset mallintyöt menevät yleensä suoraan mallitoimistojen kautta.

– Mutta esimerkiksi valokuvaajat etsivät nykypäivänä muun muassa instagramin kautta malleja kuvattavakseen.

Kangas kertoo, että nuoria löydetään kursseille ja mallimaailmaan monella eri tavalla.

– Vaikuttavia asioita ovat muun muassa sosiaalinen media, mainonta sekä perheiden että ulkopuolisten suosittelu ja tietenkin menestyneiden mallien esikuva vaikuttaa, listaa Kangas.

Harjoittelua, harjoittelua

Mallikurssi on ollut Ellelle ja Tytille mieleinen harrastus ja se on yhdistänyt myös perheet. Äidit, Mari Hakomäki ja Nina Kontturi-Kukkula, ovat kuljettaneet yhdessä tyttöjä kurssille. Äidit kulkevat myös mukana kaikissa kuvauksissa ja näytöksissä tyttöjen nuoresta iästä johtuen.

Mallitoimisto Paparazzissa ihan näin nuoria malleja ei ole, kertoo Jari Leskinen. Nuorimmat mallit ovat Leskisen mukaan 15-16 -vuotiaita ja heidän kanssaan työskentely aloitetaan vähitellen, koulun ehdolla.

Leskisen mukaan kovin nuorilla kasvu on vielä kesken ja asiakkaat tarvitsevat useimmiten hieman vanhempia eli 20-30-vuotiaita malleja.

Vaasalaistyttöjen ajatukset tulevaisuuden malliurasta ovat vielä maltillisia. Molemmat haluaisivat päästä koittamaan taitojaan näytöksiin ja kuvauksiin ja sitä kautta keräämään kokemusta siitä, minkälaista mallin työ on. Mallikurssista on tyttöjen mielestä kuitenkin hyötyä myös yleisemminkin.

– Kurssilla oli tapakasvatusta ja erilaisia ihonhoito- ja hiustenhoitoon liittyviä asioita. Ajattelen, että kun sä haet joskus työpaikkaa ja laitat cv:seen, että olet käynyt mallikurssin niin saattaa se vaikuttaa, pohtii Elle Kukkula.

Lue seuraavaksi