Tutkijat toppuuttelevat tutkimustuloksia valtamerien lämpenemisestä

Tutkijat korjasivat laskelmiaan saatuaan palautetta laskelmien epätarkkuudesta.

Kuva: Corbis

Tuoreen tutkimuksen tulokset valtameriin varastoituneen lämmön määrästä eivät olekaan niin dramaattisia kuin tutkijat olivat päätelleet. Asiasta kirjoittaa muun muassa The Washington Post.

Lokakuussa Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrottiin, että valtamerissä olisi varastoitunut lämpöä jopa 60 prosenttia enemmän kuin aiemmin on luultu. Myös Yle uutisoi tutkimuksen tuloksista.

Kaksi viikkoa julkaisun jälkeen tutkijat kuitenkin korjasivat laskelmiaan.

– Valitettavasti teimme virheitä, onneksi korjasimme sen näin pian, toteaa tutkija Ralph Keeling.

Mittaukseen liittyi epätarkkuutta

Keskeinen pulma Keelingin mukaan liittyy mittausten epätarkkuuteen. Tutkimuksessa oli hyödynnetty tietoa merivedestä vapautuneen hapen ja hiilidioksidin määristä. Keeling kuitenkin toteaa, että kun lukuihin liittyy epävarmuutta, ei suoria johtopäätöksiä voida vetää.

Tutkimuksen loppupäätelmä on kuitenkin oikeassa, saman ovat jo todenneet useat muutkin tutkimukset: valtameret imevät itseensä yhä enemmän lämpöä, kun ihmisten aiheuttaman kasvihuoneilmiön takia lämpö ei pääse vapautumaan avaruuteen.

Tutkimuksen virheellisyyteen kiinnitti huomiota brittitutkija Nicholas Lewis, hän kirjoitti huomioistaan blogitekstin (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kritisoi tutkimuksen aliarvioivan mittaustulosten epätarkkuutta.

Korjattu 16.11. klo 15:55 Nature-lehdessä kerrottiin, että valtameriin varastoituneesta lämmöstä ei valtamerien lämmöstä.