1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf nimettiin hallitustunnustelijaksi

Lööfin ykköstavoitteena ei kuitenkaan ole pääministerin paikka vaan hallitusvaihtoehtojen tunnustelu.

Annie Lööf
Annie Lööf
Annie Lööf puhui Ruotsin parlamentissa Tukholmassa keskiviikkona.Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsin parlamentin puhemies Andreas Norlén nimitti keskustapuolueen puheenjohtajan Annie Lööfin hallitustunnustelijaksi. Lööfin ensisijaisena tavoitteena ei ole tulla itse pääministeriksi vaan etsiä mahdollisuuksia muodostaa Ruotsiin hallitus.

Puhemies Andreas Norlén kertoi tiedotustilaisuudessa, että Annie Lööfin valinnalle tunnustelijaksi oli laaja hyväksyntä. Lööf on itse sanonut, että kaikkia mahdollisia hallituspohjia ei ole selvitetty loppuun asti.

Lööf sai viikon aikaa, mutta puhemiehen mukaan sitä voidaan tarvittaessa pidentää.

Annie Lööf aikoo käydä keskustelut kuuden puolueen kanssa, mutta jättää Vasemmistopuolueen ja ruotsidemokraatit tunnustelujensa ulkopuolelle. Hän sanoi tiedotustilaisuudessa yrittävänsä murtaa syntyneet lukot siitä huolimatta, että tietää sen olevan vaikeaa. Hänen mielestään viime viikkoina on puhuttu enemmän hallituspohjista kuin asiakysymyksistä.

Lööf on jo kolmas hallitustunnustelija. Hallitusta ovat yrittäneet aiemmin koota suurimpien puolueiden puheenjohtajat, entinen pääministeri, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven sekä kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson. Annie Lööfin johtama keskusta on parlamentin neljänneksi suurin puolue.

Eilen Ruotsin parlamentti äänesti nurin kokoomusjohtaja Ulf Kristerssonin esittämän kahden puolueen, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien, hallituksen. Porvaripuolueista keskustapuolue ja liberaalit äänestivät puna-vihreiden puolueiden mukana Kristerssonin pääministeriyttä vastaan. Keskiryhmien mielestä Kristerssonin hallitus olisi vahvistanut oikeistopopulistisia ja maahanmuuttovastaisia ruotsidemokraatteja.

Annie Lööf on sanonut haluavansa tavoitella jonkinlaista oikeisto-ja vasemmistoblokkien yhteishallitusta tai niiden yhteistyötä.

Lue seuraavaksi