Ennenaikainen adrenarke aikaistaa tyttöjen murrosikää – aikuisiässä erot tasaantuvat

Adrenarke on lapsen normaali kehitysvaihe, joka johtuu lisämunuaiskuoren erittämien miessukupuolihormonien lisääntymisestä.

Kuopio
Lapsia kiipeilytelineessä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Murrosikä alkaa ennenaikaisen adrenarken läpikäyneillä suomalaistytöillä tavanomaista aiemmin, kertoo tuore väitöstutkimus. He ovat murrosiässä myös pidempiä ja painavampia kuin ikätoverinsa.

Aikuisikään mennessä ero ikätovereihin kuitenkin tasaantuu, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa tänään perjantaina tarkastettava lääketieteen lisensiaatti Jani Liimatan väitöstutkimus.

– Ennenaikaisessa adrenarkessa kasvupotentiaali käytetään aikaisemmin, mutta aikuisiässä he ovat normaalipituisia eikä heidän painoindeksinsä poikkea 18 vuoden iässä merkittävästi muista, Liimatta kertoo.

Kansainvälisten tutkimusten perusteella on epäilty, että ennenaikainen adrenarke voisi johtaa normaalia lyhyempään pituuteen aikuisena sekä aikuisiän lihavuuteen ja aineenvaihduntahäiriöihin. Liimatan mukaan tämä ei suomalaisten kohdalla pidä paikkaansa.

Adrenarke aiheuttaa hikoilua ja hiusten rasvoittumista

Adrenarke on lapsen normaali kehitysvaihe, joka johtuu lisämunuaiskuoren erittämien miessukupuolihormonien lisääntymisestä. Tämä saa aikaan muun muassa hikoilua, aknea ja hiusten rasvoittumista.

Ennenaikaisena adrenarkea pidetään, jos se alkaa tytöillä alle 8- ja pojilla alle 9-vuotiaana. Ennenaikainen adrenarke on melko tavallinen. Se todetaan noin yhdeksällä prosentilla suomalaisista tytöistä.

Tutkimukseen osallistui Pohjois-Savosta 172 lasta, joista 73:lla oli todettu ennenaikainen adrenarke ja 99 toimi verrokkeina. Lapset tulivat tutkimukseen vuosina 2003–2006 ja heidät kutsuttiin seurantakäynneille 12- ja 18-vuotiaina. Lisäksi 18-vuotisseurantaan kutsuttiin kaikki ennenaikaisen adrenarken vuoksi KYSissä vuosina 2000–2008 tutkitut tytöt.