Hyppää sisältöön

Ainutlaatuinen suomalaiskeksintö osaa tunnistaa tuoksun ja lähettää siitä kopion toiselle puolelle maailmaa: "Tunnistaa hajua aidoissa tilanteissa"

Suomessa kehitetty ainutlaatuinen tuoksukone osaa haistaa, analysoida ja lähettää tuoksuja syntetisaattorin tulostettavaksi.

Tutkijoiden mukaan tuoksulla varustettuja somepäivityksiä saadaan odottaa ainakin muutama vuosi. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Vuoristossa vihertää kauniisti ja meri siintää kaukana selkäni takana.

Edessäni on pöytä, jolla lepää läjä sitruunoita ja jasmiinipensas. Otan sitruunan käteeni ja haistan: tuoksu on miellyttävä.

Riisun VR-lasit päästäni.

Aromikas tuokio onnistui Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston kehittämän ainutlaatuisen tuoksusyntetisaattorin ja virtuaalitodellisuuteen avulla.

Sitruunan tuoksu oli valmistettu laboratorion pöydällä olevassa matkalaukun kokoisessa laitteessa ja se saateltiin nenääni letkun ja hengitysmaskin kautta.

Kokemus on vaikuttava, mutta ei täydellinen: keinotekoista sitruunan tuoksua on käytännössä mahdotonta erottaa aidosta, mutta jasmiini tuoksuu epämiellyttävän makealle.

Siitä huolimatta nopeasti ympäristöön reagoiva tuoksu vie virtuaalitodellisuuden todentunnun uusiin ulottuvuuksiin.

Tuoksu vie virtuaalitodellisuuskokemuksen aivan uudelle tasolle, koska se vaikuttaa hyvin voimakkaasti tunteisiin ja ohjaa sitä kautta muitakin aistikokemuksia, kuten näköä ja kuuloa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Hajuaisti onkin ihmiselle tärkeämpi kuin äkkiseltään tulee ajatelleeksi. Se rikastaa ihmisen aistikokemuksia ja tuoksut menevät – ihan kirjaimellisesti – tunteisiin.

– Tuoksut, toisin kuin esimerkiksi näkö- tai kuulotuntemukset, ovat suorassa yhteydessä muistiin ja tunnekeskuksiin, tutkimustiimin vetäjä, professori Veikko Surakka kertoo.

Siksi hajumuistot ovat niin voimakkaita ja voivat liikuttaa ihmisen kyyneliin vuosikymmenten jälkeen.

Viihdekokeiluja ja syövän etsintää

Tuoksuja on yritetty tuoda elokuvien ja muun viihteen höysteeksi jo 1900-luvun alkuvuosilta lähtien, ja tulokset eivät mairittele. Yritys on ollut kovaa, mutta yksikään tuote ei ole onnistunut vakuuttamaan kuluttajia. Niitä ei ole yksinkertaisesti pidetty tarpeellisina.

Nyt 2010-luvulla synteettisia tuoksuja voidaan siis jo tuoda virtuaalimaailmaan.

Joko aika olisi kypsä tuoksupikaviesteille ja tuoksusometuksille?

Veikko Surakan mukaan jonain päivänä ne ovat todellisuutta, mutta eivät vielä vuosiin. Ongelma ei ole tuoksujen syntetisointi, vaan vastaanottavan osapuolen käyttämän tuoksusyntetisaattorin koko.

– Tällä hetkellä olemme saaneet kutistettua laitteistomme noin kenkälaatikon kokoiseksi.

Tuoksukonetta on ollut kehittelemässä iso joukko huippuasiantuntijoita Tampereen yliopistosta ja Tampereen teknillisestä korkeakoulusta. Veikko Surakan (kuvassa) tutkimusryhmän lisäksi oman panoksensa ovat tuoneet professorit Pasi Kallio ja Jukka Lekkala tiimeineen. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Synteettisten tuoksujen markkinointimahdollisuudet on helppo nähdä: tulevaisuudessa tuoksuja voi mahdollisesti hyödyntää esimerkiksi verkko-ostoksilla, kunhan laitteet saadaan riittävän pieniksi ja helppokäyttöisiksi.

– Jos nahkakenkää voisi haistaa, olisi ostokokemus aivan toinen, Veikko Surakka visioi.

Markkinoijat ovat jo nyt oivaltaneet tuoksujen mahdollisuudet. Esimerkiksi tavarataloissa on laitteita tupsauttelemassa tuoreen leivän tai vihannesten tuoksua.

Tekoälyn suunnittelema parfyymi on jo todellisuutta (siirryt toiseen palveluun) ja tulee piakkoin brasilialaisten milleniaalien ostettavaksi.

Vakavampiakin käyttötarkoituksia löytyy. Erilaisia tuoksutunnistuslaitteita on jo käytössä esimerkiksi tehtaiden laadunvalvonnassa.

Lääketiede on kiinnostunut keinonenän tuomista mahdollisuuksista. Tampereen tuoksukoneelle hajuja taltioiva eNose kehitettiinkin alun perin palvelemaan lääketiedettä: sillä voidaan suhteellisen luotettavasti tunnistaa eturauhassyöpä tai erilaisia tulehduksia, Surakka kertoo.

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että kemiallinen nenä osaa paljastaa myös tunteita, kuten inhoa ja pelkoa.

– Huomasimme, että voimme digitoida ihmisestä mitattavia tuoksuja.

"Kehittelemme melkoisen monimutkaista systeemiä"

Tuoksun syntetisointi ei ole enää uusi keksintö, mutta Tampereella tuoksujen analysointi ja tulostus on viety kokonaan uudelle tasolle. Surakan tiimi on jo onnistuneesti siirtänyt (siirryt toiseen palveluun) (Aamulehti) tuoksua muutaman sadan metrin matkan Tampereen yliopistosta Tampere-taloon.

Tuoksusyntetisaattori yhdistelee kahta tai useampaa avaintuoksutekijää. Ne voivat olla joko kaasu- tai nestemuodossa. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Tampereella kehitetystä teknologiasta tekee ainutlaatuisen se, että ensimmäistä kertaa tuoksujen digitalisointi ja uudelleen oikeaksi tuoksuksi luominen voidaan tehdä luotettavasti ja samalla laitteella. Laitteen kehitystyön taustalla oli pikkupoikamaisen utelias visio.

– Ajattelimme, että eikö olisi aika hienoa pystyä lähettämään kaverille tuoksuja vaikka mäntymetsästä, Surakka naurahtaa.

Laite voi analysoida huoneilmasta yhtätoista erilaista tuoksua, kontrolloiduissa olosuhteissa toisen mokoman.

Digitaalinen sormenjälki siirretään tietokoneelle, jossa tekoäly mittaa siitä tuoksun koneoppimisen avulla. Sen jälkeen tietokoneohjelmat käynnistävät tuoksusyntetisaattorin.

– Halusimme tehdä järjestelmän, joka tunnistaa hajua aidoissa tilanteissa. Kehittelemme melkoisen monimutkaista systeemiä, Surakka sanoo.

Eikö olisi aika hienoa pystyä lähettämään kaverille tuoksuja vaikka mäntymetsästä?

Veikko Surakka

Lopputuloksen voi nuuhkaista letkun päästä.

Surakan tiimin kehittämässä laitteessa tuoksu haju tuotetaan eri tavalla kuin yleensä, sillä tuoksujen luomiseen ei käytetä lainkaan valmiita tuoksupatruunoita. Laite tuottaa tuoksut kahden tai kolmen avaintuoksutekijän avulla.

Tuoksut koostuvat lukuisista kemiallisista osatekijöistä. Esimerkiksi jasmiinin tuoksussa on 15 osatekijää, mutta se voidaan luoda uudelleen käyttämällä kolmea avaintuoksutekijää.

Entä voiko kaiken haistavaa kemiallista nenää tehdä?

Surakan mukaan se on vaikeaa, koska monimutkaisten tuoksujen tulostaminen vaatii enemmän avaintuoksutekijöitä kuin esimerkiksi jasmiini.

Kuva ja ääni ovat täyttäneet teknologiannälkäiset aistimme vuosikymmenten ajan, onko 2020-luku tuoksujen vuosikymmen?