Kittilä-käräjät: Vastaajat eivät kadu tutkintapyynnön peruuttamista

Syytetyt kuntapäättäjät ovat katsoneet, että Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta tehty tutkintapyyntö piti perua kunnan edun nimissä.

Kittilän kunnanvaltuusto kokoontui marraskuussa 2014 erottamaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Tähän asti syytetyt ovat toistaneet oikeudessa yhtenäisesti, että Levin hissiyhtiön toimitusjohtajasta tehty tutkintapyyntö piti perua kunnan edun vuoksi. Kittilän kuntakäräjillä torstaina kuultu entinen kunnanhallituksen jäsen Reijo Kyrö oli samaa mieltä, vaikka sanoikin äänestäneensä tutkintapyynnön perumisen puolesta siitä syystä, että luuli kunnanjohtajan allekirjoittaneen tutkintapyynnön Kittilän kunnan nimissä.

Yhdessä kohdassa istuntoa Kyrö jopa arveli, ettei olisi kannattanut tutkintapyynnön perumista, jos olisi tiennyt kyseessä olevan ”hissiyhtiön paperi”. Kokonaisuudessaan hän oli puolustuksessaan kuitenkin sitä mieltä, ettei kunnanjohtajan olisi tullut tehdä tutkintapyyntöä eikä Kittilän kunnan olisi tullut sekaantua hissiyhtiön asiaan tapahtuneella tavalla.

Virikkoa kuultiin uudelleen

Muutoin oikeudenkäynti sujui torstaina varsin samoilla linjoilla kuin tähänkin asti syytettyjen kuulemisen osalta. Aamulla jatkettiin viime valtuustokaudella kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä toimineen Susanna Kantolan (kesk.) kuulemista, ja lisäksi paikalla olivat valtuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Merja Korva (kesk.) sekä tilapäisen valiokunnan sihteeri Saanareetta Virikko.

Ainoa poikkeus normaalista oli se, että Virikko joutui jo toistamiseen oikeuden kuultavaksi. Virikolta kyseltiin lisää siitä, millainen rooli hänellä valiokunnassa tarkasti ottaen oli, sekä miten häntä on kohdeltu työmarkkinoilla viime aikoina.

Virikko kertoi aiemmassa kuulemisessaan, että hän ei ole syytteestä koituneen julkisuuden vuoksi saanut työtä yliopistomaailmasta. Tänään Virikko kertoi oikeudelle, että hän on saanut tutkimusapurahoja mutta on tällä hetkellä työtön.

Oikeudessa on myös annettu ristiriitaista tietoa siitä, oliko Virikko tekninen sihteeri vai asiantuntija valiokunnassa. Virikko täsmensi tänään, että hän ei puuttunut asiasisältöön kunnanjohtaja Anna Mäkelän luottamuksesta tehdyssä raportissa, mutta hänellä oli yleistä perehtyneisyyttä siihen liittyvään lainsäädäntöön.

Muiden syytettyjen eli Kantolan ja Korvan mukaan kunnanjohtaja Mäkelän irtisanomisprosessissa ei ollut kuin korkeintaan muotovirheitä, valtuuston puheenjohtajan Inkeri Yrityksen varoitukset laittomuuksista eivät olleet uskottavia, ja kunnanhallituksen varoituksilla samoista laittomuuksista ei ollut merkitystä, koska raportissa ei ollut virheitä.

Seuraavaksi kuullaan todistajia

Torstaina saatiin valmiiksi vastaajien eli syytettyjen kuuleminen. Maanantaina 19. marraskuuta todistajanaitioon saapuvat muun muassa Antti Rinne ja Ari Aspia, jotka toimivat Levin hissiyhtiön osaomistamassa Levin Matkailukeskus Oy:ssä.

Kaksikko oli mukana valmistelemassa hissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren siirtoa pois toimitusjohtajan tehtävistä sekä tekemässä tutkintapyyntöä hänen toiminnastaan hissikauppojen tarjouskilpailussa.

Todistajia kuullaan kuukauden ajan. Heidän joukossaan ovat Kittilän entinen hallintojohtaja Esa Mäkinen, Kittilän kunnanvaltuuston entinen puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas./OMK), lakiasiantuntija Pertti Eilavaara sekä Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Lisätty selvennys 16.11. klo 11:00 Kyrön lausumasta huolimatta hän on silti sitä mieltä, että kunnan ei olisi pitänyt puuttua hissiyhtiön tapahtumiin.

Oikaisu 16.11. klo 16:41 Muokattu otsikkoa. Aiemmin otsikossa väitettiin virheellisesti, että Reijo Kyrö katuisi tutkintapyynnön perumista. Täydennetty Reijo Kyrön näkemystä siitä, että tutkintapyynnön peruuttaminen oli hänenkin mielestään oikea ja perusteltu toimenpide.

Lue myös

Yle Rovaniemi jatkaa Kittilän virkarikosoikeudenkäynnin seuraamista Lapin käräjäoikeudessa.