Hyppää sisältöön

Tansania kieltää raskaaksi tulleilta tytöiltä koulunkäynnin – menetti 300 miljoonan dollarin lainan Maailmanpankilta

Tanska ilmoitti torstaina leikkaavansa kehitysapua Tansaniaan.

Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim piti lehdistötilaisuutta Washingtonissa keväällä 2018. Kuva: Shawn Thew / EPA

Tansanian hallinnon tiukat määräykset ovat johtaneet satojen miljoonien dollarien lainan menetykseen. Maailmanpankki oli suunnitellut lainaavansa maalle 300 miljoonaa dollaria. Pankki ilmoitti kuitenkin torstaina peruneensa lainan.

The Guardian -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) lainalla oli tarkoitus tukea toisen asteen koulutusta Tansaniassa.

Maailmanpankki mainitsikin syynä muun muassa sen, että Tansaniassa estetään raskaana olevia tyttöjä käymästä koulua. Guardianin mukaan Tansanian presidentti John Magufuli on myös ilmoittanut, ettei tyttöjä saisi päästää palaamaan kouluun raskauden jälkeenkään.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan 8 000 tyttöä vuosittain joutuu jäämään pois koulusta raskauden takia.

Magufulin raskausnäkemykset herättivät huomiota myös aiemmin syksyllä. Silloin muun muassa BBC uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että Magufuli kehotti naisia luopumaan ehkäisystä, koska hänen mielestään Tansania tarvitsee lisää ihmisiä.

YK on arvioinut, että Tansanian väestönkasvun vauhti on maailman kärkeä.

Tanska ja EU ryhtyneet myös toimiin

Torstaina Tanska ilmoitti leikkaavansa kehitysapuaan Tansaniaan hallinnon "homofobisten kommenttien" takia.

Myös Euroopan unioni aikoo tarkastella uudelleen suhdettaan Tansaniaan. EU:n ulkosuhde-edustajan Federica Mogherinin mukaan EU-maat ovat huolissaan maan poliittisesta tilanteesta, median toiminnan rajoittamisesta sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen uhkailusta.

EU veti aiemmin marraskuussa lähettiläänsä pois Tansaniasta. Torstaisen lausunnon mukaan syynä tähän oli Tansanian hallituksen painostus lähettilästä kohtaan.

Tansanian oppositio ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat jo pitkään kritisoineet Magufulin tiukkaa linjaa. Human Rights Watch -järjestön mukaan Magufulin hallinto on "rajoittanut perusoikeuksia sortavilla laeilla ja määräyksillä".

Lue lisää:

.
.