Seitsemän YK:n rauhanturvaajaa kuoli Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kyseessä on maan suurin miesmenetys rauhanturvaajien määrässä lähes vuoteen.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle, Google

Ainakin seitsemän YK:n rauhanturvaajaa on kuollut kapinallisia vastaan tehdyssä operaatiossa Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa. YK kertoi torstaina, että surmansa saaneista rauhanturvaajista kuusi oli Malawista ja yksi Tansaniasta.

Hyökkäyksessä myös haavoittui kymmenen rauhanturvaajaa ja yksi on kateissa. Lisäksi useita paikallisia kuoli tai haavoittui YK:n ja maan hallituksen joukkojen yhteisessä operaatiossa.

Operaatio tehtiin Kididiwessa, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Benistä. Armeijan edustaja on kuvannut Kididiwea kapinallisten päämajaksi ja hänen mukaansa alueella on ollut rajuja taisteluja.

Näin suurta määrää YK:n rauhanturvaajia ei ole Kongossa kuollut yksittäisessä operaatiossa tai iskussa sitten viime joulukuun. Tuolloin viisitoista YK:n rauhanturvaajaa sai surmansa, kun kapinalliset iskivät sotilastukikohtaan.

Beni ja sen ympärillä olevat kylät ovat kärsineet myös ebola-epidemiasta. Yli 300 ihmistä on saanut tartunnan, heistä kaksi kolmesta on menehtynyt.

Kahden eri kapinallisryhmän toistuvat aseelliset hyökkäykset vaikeuttavat kansainvälisten ryhmien torjuntatyötä viruksen leviämisen estämiseksi. Terveydenhuoltoalan ihmiset eivät pääse auttamaan sairaita.

Lokakuun 2014 jälkeen ADS:n kapinalliset ovat tappaneet yli 1 500 ihmistä Benin alueella, jossa tämäkin hyökkäys tapahtui.

Lue myös: