Hyppää sisältöön

Runkovesijohto rikkoutui yöllä Rautalammilla – 700 taloutta oli ilman vettä

Korjaustöistä johtuen kantatie 69:llä on käytössä vain yksi ajokaista.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Satoja talouksia oli ilman vettä Rautalammilla runkovesijohdon rikkouduttua perjantaiyönä. Vedentulo katkaistiin koko kirkonkylän alueella. Vuoto saatiin korjattua ja kunta aloitti aamupäivällä vesijohtoverkoston täyttämisen. Vettä pitää kuitenkin keittää 5–10 minuuttia ennen sen käyttämistä ruoka- tai juomavetenä.

Kunnasta kerrotaan, että myös Matti Lohen koulun keskuskeittiö oli ilman vettä. Sivistysjohtaja Olli Lipponen kertoo lounaan järjestyvän poikkeusjärjestelyillä vanhustenhoitoon ja varhaiskasvatukseen. Sen sijaan kouluilla ruokatarjoilu on niukempi.

– Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja vanhusten ruokailu pystytään järjestämään. Matti Lohen yhtenäiskoulussa syödään tänään salaattia, leipää ja päällisiä. Lukiolla on lihapiirakan puolikkaita ja leipää, Lipponen kertoo.

Palvelukeskuksiin pyritään toimittamaan tarvittaessa vettä suoraan ovelle, kunta tiedottaa. Palokunta on Lipposen mukaan tuonut päiväkotilasten ja koululaisten vessakäyntejä varten pihalle suuret tynnyrit, joista voi hakea vettä vessan huuhteluun.

Juomavettä ja pesuvettä voi hakea omilla astioillaan Rautalammin kunnanviraston pihalta. Palvelukoti Pauliinasta, Kuutinharjun palvelukeskuksesra ja Kirkkotien kampukselta voi hakea vettä muun muassa peseytymiseen ja vessan huuhteluun.

Rautalammin kunta päivittää tietoa tilanteesta nettisivuilleen (siirryt toiseen palveluun).

Myös uimahalli on suljettu tänään perjantaina runkovesiputken halkeamisen vuoksi.

Vesi valui kerrostalohuoneistoon

Vettä valui vuodon vuoksi kaduille noin 500–600 kuutioita. Vuoto havaittiin Rautalammin kirkonkylällä, kunnanviraston vieressä noin kello kahdelta yöllä.

Vettä ryöppysi läheiselle Opintien rivitaloalueelle. Yhteen kerrostalohuoneistoon valui vuodon vuoksi vettä, kertoo ylipalomies Jukka Korhonen.

– Jouduimme herättämään asukkaan, että nyt pitäisi päästä imuroimaan vettä, Korhonen kertoo.

Vuotokohta löytyi Kuopiontie 10:n paikkeilta, kantatie 69:n kohdalta ajoradan vierestä. Vaurio aiheuttaa häiriötä myös tieliikenteelle. Vuodon kohdalla, kantatie 69:llä on vain toinen ajokaista on käytössä.

Vaurio on iso, ja paikalta pitää Korhosen mukaan kaataa turvallisuussyistä puu ennen kuin korjaustöihin päästään.

Kunnan tekninen johtaja Antti Tuppuran mukaan vaurioitunut putki on vanha.

– Varmaan joku kivi on hangannut siihen aikaa myöten pienen reiän ja se siitä halkesi ja tuli paljon vettä pieneltä alueelta.

.
.