Tenojoen lohet jäävät entistä pienemmiksi

Lohi on sopeutumassa uuteen tilanteeseen, jossa suureksi kasvaminen ei ole enää yhtä hyödyllistä kuin aiemmin.

lohikalat
Lohi rantanurmella, taustalla kalamiehiä ja veneitä.
Antti Heikinmatti / Yle

Evoluutio tekee Tenojoen lohista entistä pienempiä. Tämä selviää Helsingin ja Turun yliopistojen sekä Luonnonvarakeskuksen toteuttamasta tutkimuksesta.

Tenojoen lohen suomunäytteitä yli 40 vuoden ajalta tarkastelleet tutkijat totesivat koiraslohien tulevan sukukypsiksi entistä aiemmin ja jäävän aiempaa pienemmiksi.

Kyseessä on geneettinen muutos, eli lohen pieneneminen ei ole vain normaalia tai tilapäistä vaihtelua. Lohi on sopeutumassa uuteen tilanteeseen, jossa suureksi kasvaminen ei ole enää yhtä hyödyllistä kuin aiemmin.

Tutkijoiden yhteisjulkaisu julkaistiin Nature Ecology and Evolution (siirryt toiseen palveluun) -tiedesarjassa (siirryt toiseen palveluun). Tutkimusryhmän aiempi julkaisu (siirryt toiseen palveluun) osoitti, että lohen sukukypsyysikä on laskemassa ja kudulle palaavien lohien koko pienenee.

Ryhmä on aiemmin löytänyt tietyn geenin, nimeltään Vgll3, joka vaikuttaa s (siirryt toiseen palveluun)elvästi lohen sukukypsyysikään. Geenistä tunnistettiin kaksi muotoa eli alleelia, jotka määräävät lohen tulevan sukukypsäksi joko myöhään ja isokokoisena tai aikaisin ja pienikokoisena. Mitä useamman merellä vaelletun vuoden jälkeen lohi tulee sukukypsäksi ja palaa kotijokeensa kutemaan, sitä suurikokoisempi se on.