Kaverin koira loukkasi tassunsa lasinpalaan ja sen vuoksi Matti Uutela on kerännyt jo lähes miljoona litraa roskaa

Eläkeläismies kävelee päivässä parikymmentä kilometriä ja kerää säkkiinsä kaiken maassa lojuvan roskan.

Matti Uutela aamuvarhaisella roskajahdissa Kokkolassa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Ystävän jackrussellinterrierin loukkaantuminen lasinpalaan kosketti Matti Uutelaa niin, että tämä päätti omistaa elämänsä Suomen siistimiseen. Nyt Uutela on tarponut jo maapallon ympäryksen verran kilometrejä ja kerännyt jätettä selässä roikkuvaan säkkiin varovaisen arvion mukaan miljoonaa litraa.

Sallassa syntynyt ja nykyään Kokkolassa asuva 62-vuotias Matti Uutela on elänyt tavallisen elämän. Hän on tehnyt ennen eläkkeelle jäämistään kaksi pitkää työuraa: toisen matkailun parissa ja toisen sotavammasairaalan keittiössä. Siinä sivussa hän kasvatti vaimonsa kanssa kaksi poikaa. Leskeksi Uutela jäi 2001.

Vuonna 2011 miehen elämä sai uuden suunnan, kun hänen ystävänsä koira loukkasi tassunsa lasinpalaan. Loukkaantuneen koiran hoito oli vaivalloista ja kallista.

Tapaus kosketti Matti Uutelaa niin, että hän löysi elämälleen tarkoituksen. Uutela järkeili, että jos hän poimii maasta yhdenkin särkyneen lasipullon sirpaleet, voivat koirat ja lapset välttyä ikäviltä jalkavammoilta. Nyt Uutela näyttää esimerkkiä ja puhdistaa maailmaa roskista.

Hyväntuulinen Matti Uutela iloitsee siisteydestä. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Matti Uutela ei toki ole ainoa Suomessa roskia vapaaehtoisesti keräävä. Roska päivässä -liikkeen (siirryt toiseen palveluun) ja sen perustajan on huomioinut myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Joka päivä liikkeelle

Matti Uutela kiertää päivittäin 15–20 kilometrin lenkin ja kerää kaikki näkyvillä olevat irtoroskat, muovit ja tupakantumpit.

– Joskus Maskun huonekaluliikkeen kohdalta löytyy tolkuttomia muovikalvoja, jotka täyttävät koko säkin, sanoo Matti Uutela.

Loputtomaan maahan hylätyn jätteen listaan voi lisätä vaatekappaleet kuten hanskat, pipot ja kengät. Autoista tippuneita osia löytyy myös: pölykapseleita, renkaan palasia ja kuraläppiä.

Uutela on varustautunut melko kevyesti. Hänellä on keltaiset huomioliivit, sadetakki, kengät ja reppu täynnä tyhjiä muovipusseja,

Tärkein työväline on roskankerääjä. Se on käden jatke, ja sen avulla roskat saa poimittua joutumatta kyykistelemään.

Uutela siivoaa nykyään Kokkolaa, mutta on aikanaan jopa palkittu Kauniaisten katukuvan parantamisesta. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Jos vastaan tulee isoja roskia, Matti ilmoittaa mahdollisuuksien mukaan kiinteistöjen huoltofirmoille, että ne hakisivat roskat pois. Esimerkiksi ruostuneita polkupyöriä ei voi laittaa jätesäkkiin.

Mies kerää matkoiltaan myös pullot ja tölkit. Hän palauttaa ne 20 euron erissä ja lahjoittaa summan mormonikirkolle.

Kuusisataa litraa jätettä päivässä

Parhaina päivinä Matti Uutela kerää neljä 150 litran jätesäkkiä täyteen kulutusyhteiskunnan jälkeensä jättämää jätettä. Keräyspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 200, sillä jäisestä maasta Uutela ei kerää.

Pikaisella laskutoimituksella saadaan vuodesta 2011 lähtien kerättyjen jätteiden kokonaismäärä. Luku on jäätävä: noin miljoonaa litraa eli 50 roska-autollista roskaa.

Matti Uutelan roskapussi avoinna. Kuva: Kaje Komulainen / Yle

Kävelykilometrejä siinä ajassa on kertynyt lähes 40 000 eli maapallon ympärysmitan verran.

Matti Uutela tekee pitkää päivää. Reissulla saattaa vierähtää jopa kaksitoista tuntia.

"Lintumies" on saanut ystäviä ja sulan hattuun

Matti Uutela on tullut kaupunkilaisille tutuksi nimellä "Lintumies". Nimitys tulee siitä, että Uutela laittaa löytämänsä sulat hattuun. Itse tehty päähine on ollut melkoinen ilmestys ja herättänyt ihmisten uteliaisuuden.

Uutela on kerännyt roskia Kokkolassa kolme vuotta. Sitä ennen hän teki samaa Kauniaisissa, missä hänet palkittiin 2011 (siirryt toiseen palveluun) Vuoden ympäristöteko -palkinnolla.

Perusteluina oli, että Matti on tehnyt arvokasta työtä useamman vuoden ajan kerätessään roskaa luonnosta ja kaduilta useita säkkejä viikossa.

Hannele Hansson ja Matti Uutela ovat ystävystyneet. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolassa mies on tutustunut yrittäjiin ja yritysten työntekijöihin. Kuumana kesäpäivänä on tarjottu limonaatia ja jäätelöä, kylmänä päivänä lämmintä juotavaa.

– Tuntuuhan se kivalta kun huomataan.

Kokkolan Rosson edustan ja terassin siivoaminen päivittäin on poikinut ystävyyden tarjoilija Hannele Hanssonin kanssa.

– Erilaisuutta katsotaan aluksi kieroon, mutta kun ihmiseen tutustuu, niin ennakkoluulot häviävät, sanoo Hansson.

Matti Uutela on saanut monta viestiä ravintola Rosson vieraskirjaan. Kuva: Kaje Komulainen / Yle

Ravintolan vieraskirjassa on keskusteltu Matti Uutelan missiosta ja lähetetty terkkuja. Sen kautta roskia keräävä eläkeläinen on saanut lahjoituksena kokkolaisilta yrityksiltä, sadetakin, toppatakin, pipon ja kengät.

– Neljät kengät olen kesällä kävellyt puhki, sanoo Matti Uutela.

Huoli maailma meristä ja luonnosta

Matti Uutela on aidosti huolissaan maailman meristä ja luonnosta. Kokkolan kaupunginsalmi Suntikin on surullinen näky.

– Ihmiset eivät tajua, että Suntissa olevat muoviroskat päätyvät lopuksi merten jätepyörteisiin, sanoo Matti Uutela.

Kokkolan kaupungille Matti Uutela lähettää terveisiä.

– Kaupunki voisi panostaa siihen, että kaupunkikuvassa olisi enemmän roskiksia ja asukkaille annettaisiin enemmän asennekasvatusta ja valistusta.

Roskien kerääminen ei ole monimutkaista. Sen voi aloittaa kuka vaan, ilman apuvälineitä.

– Ihmiset voivat ihan hyvin iltakävelyllään keräillä roskia kotiympäristöstään. Viihtyvyys paranee varmasti, kun on siistiä.

Uutela antaa myös vihreille kritiikkiä siitä, että puolue ei keskity luonnonsuojeluun ja roskaamisen lopettamiseen, vaan ihan muihin asioihin kuin niihin, joiden vuoksi puolue on aikanaan perustettu.

Mies itse aikoo jatkaa työtään niin kauan kuin voi.

– Niin kauan jatkan kuin terveys antaa myöten.