Humppilan valtuusto erotti teknisen lautakunnan ja nimitti tilalle uuden: "Kaikilla oli paha olla"

Tulehtunut ilmapiiri ajoi teknisen lautakunnan eroon Humppilassa. Humppilan kunnanvaltuusto erotti teknisen lautakunnan sen omasta pyynnöstä.

Humppila
Eeva Nurmi ja Jari Keskitalo Humppilan kunnanvaltuuston kokouksessa
Teknisen lautakunnan eroa pohtineen valiokunnan puheenjohtaja Eeva Nurmi ja kunnanjohtaja Jari Keskitalo Humppilan kunnanvaltuuston kokouksessa 15. marraskuuta 2018.Eeva Hannula / Yle

Humppilan valtuutetut olivat torstai-iltana varsin vakavia ja vaisuja, kun heille vedettiin yhteen teknisen lautakunnan eroa miettineen valiokunnan ajatuksia. Viesti olikin rankkaa. Valiokunta katsoi, että teknisen lautakunnan jäsenet olivat pelänneet kertoa omia mielipiteitään ja että kokousten ilmapiiri oli ollut tulehtunut ja aggressiivinen. Kokouksissa oli ollut ristiriitoja ja jännitteitä.

Valiokunnan mukaan lautakunnan jäsenet olivat olleet sitä mieltä, että heidän aikansa ja voimavaransa kuluivat akuutteihin asioihin eivätkä he päässeet kiinni pitkäjänteiseen työhön.

Pienen kunnan teknisen lautakunnan erottamista pohtiva valiokunta oli koonnut mielipiteet lautakunnan ilmapiiristä sen seitsemältä jäseneltä. Heistä viisi oli ollut sitä mieltä, ettei lautakunta voi jatkaa työtään. Kaksi oli ilmoittanut, ettei ollut kokenut huomautettavaa.

Kokousten sävy oli pelottanut

Asiaa pohtineen valiokunnan puheenjohtaja Eeva Nurmi (kesk.) sanoo, että lautakunnan kokousten sävy jopa pelotti joitakin jäseniä. Hän kertoo, että lautakunnan jäsenten kuuleminen oli raskasta pitkäänkin kunnallispolitiikassa mukana olleelle.

– Työ tuntui pahalta. Ei lautakuntatyöskentelyssä voi olla tällaista. Ei siellä riitoja ollut, mutta siellä vaiettiin ja luottamuspula oli havaittavissa, sanoo Eeva Nurmi.

Valiokunnan puheenjohtaja Eeva Nurmi sanoo, että syntyneitä ongelmia on vaikeaa perustella, koska kyse on ihmisten tunteista.

– Valiokunnan kuulemilla ihmisillä oli sitä paitsi hieman erilaisia tuntemuksia, eri asiat painottuivat. Toisia pelotti lautakuntatyöskentelyssä esiin tullut aggressiivisuus. Toisia häiritsi se, että virkamiehet joutuivat välikappaleiksi. Joitakin kohtaan oli esiintynyt lievää hyökkäystä joidenkin jäsenten taholta. Tuntemukset olivat erilaisia, mutta kaikilla oli paha olla, sanoo Eeva Nurmi.

Miksi tilanne pienen kunnan lautakunnassa äityi niin pahaksi, että lautakunta piti erottaa? Siitä ei hevin puhuta. Eeva Nurmi sanoo, että taustalla on, että joillakin teknisen lautakunnan jäsenilla on ollut tavoitteita, jotka eivät ole tyypillisiä kunnallisessa luottamustehtävässä ja tehtäväin hoidossa.

– Asia ei ulospäin näyttänyt suurelta. Ei löytynyt ristiriitaisuuksia, äänestyksiä tai erimielisyyksiä, mutta taustalla olikin sitten aivan jotakin muuta, tietynlaista käyttäytymistä ja tunnelmaa, eikä se ollut hyvää.

Humppilan kunnanvaltuuston kokouksen osanottajia
Humppilan kunnanvaltuuston kokous 15. marraskuuta 2018.Eeva Hannula / Yle

Valituksia ja rikosilmoituksia

Humppilan kunnanvaltuusto päätti paitsi erottaa entisen teknisen lautakunnan myös valita uuden. Pääosa vanhasta valittiin uuteen, kaksi putosi: Pekka Niinikoski (Lainvalvojat-valtuustoryhmä) ja Marko Huhtanen (vas.).

Kunnanvaltuuston varajäsen Pekka Niinikoski on jättänyt poliisille useita rikosilmoituksia kunnanjohtaja Jari Keskitalosta. Ainakin kolmessa ilmoituksista poliisi ei nähnyt syytä aloittaa esitutkintaa. Asiaa puntaroi nyt kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkel, koska Niinikoski itse on toimittanut paperit hänelle.

Kaksi Niinikosken jättämää valitusta on vireillä Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa kunnan päätöksentekoon liittyen. Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää Niinikosken jättämää kantelua kunnan rakennusmestarin valinnasta.

Vanhan lautakunnan tilalle heti uusi

Janne Kankare (kok.) jatkaa luottamustyötään uudessa lautakunnassa. Mies on puheissaan vaisun varovainen. Hän sanoo, että menneet tapahtumat selviävät valiokunnan työn tuloksista. Hän sanoo, että vihamielisyys, aggressiivisuus ja luottamuspula olivat havaittavissa vanhan teknisen lautakunnan kokouksissa.

Janne Kankare kertoo, ettei itse henkilökohtaisesti suuttunut lautakunnan kokouksissa vaan saa pidettyä malttinsa, jos tarve vaatii. Verenpainekin on pysynyt alhaalla.

– Tähän ei ole enempää avattavaa. Asia on nyt käsitelty, ja mielestäni selkeästi. Syitä on löytynyt eikä minun kannata niitä sen enempää ruotia. Ristiriidat ovat hankaloittaneet paitsi meidän työtämme, myös virkamiesten työtä, sanoo Janne Kankare.

Kunnanvaltuutetut olivat maltillisia puheissaan hankalassa kokouksessa. Joku muistutti, että humppilalaisten pitää puntaroida, mitä he sosiaalisessa mediassa asioista kirjoittavat. Joku muistutti, että teknisen lautakunnan eronpyyntö oli hätähuuto ja että aggressiot päätöksenteossa ovat epäeettisiä.

Päätös vanhan lautakunnan erottamisesta ja uuden valitsemisesta syntyi yksimielisesti.