1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköntuotanto

Lappeenrannan teknillinen yliopisto vie osaamistaan Yhdysvaltoihin – Nebraskassa ryhdytään testaamaan vaihtoehtoista polttoainetta

Tavoitteena on kehittää vedystä ja hiilidioksidista sähkön tuottamiseen kelpaavaa metanolia.

Sähköntuotanto
Sähkölinja.
Petteri Sopanen / Yle

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ryhtyy kehittämään vaihtoehtoisten polttoaineiden liiketoimintamallia kahden suuryrityksen kanssa.

Yhteistyökumppaneina teollisen mittakaavan pilottihankkeessa ovat Nebraskan osavaltion suurin sähköyhtiö Nebraska Public Power District ja konepajayhtiö Wärtsilä.

Tavoitteena on kehittää vedystä ja hiilidioksidista Wärtsilän moottoreihin ja sähkön tuottamiseen sopivaa metanolia. Hankkeen osapuolet arvioivat aikanaan tuloksia teknisestä ja kaupallisesta näkökulmasta ja tuottavat tietoa liiketoimintamallia varten.

Pilottihanke toteutetaan Nebraskassa, jossa osavaltion suurin sähkölaitos käyttää Wärtsilän moottoreita ja alueella on saatavilla vaihtoehtoisen polttoaineen raaka-aineita vetyä ja hiilidioksidia.

Vetyä syntyy paikallisen autorengasteollisuuden ja hiilidioksidia tislaamoiden sivutuotteina.

Keskilännessäkin halutaan eroon kivihiilestä

Ympäristön kannalta kestävä sähköntuotanto kiinnostaa myös Yhdysvalloissa.

– Keskilännessä halutaan eroon kivihiilestä, jolla siellä perinteisesti sähköä tuotetaan, sanoo sähkötekniikan professori Jarmo Partanen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Lappeenrannassa on 5–6 vuoden ajan kehitetty vaihtoehtoisia polttoaineita ja niihin perustuvia sähköntuotantoratkaisuja.

– Olemme myös yksi johtavista yliopistoista, jotka ovat tutkineet koko kaupallistamiskonseptia, Partanen kertoo.

Lappeenrantalaisen osaamisen vientiä parhaimmillaan

Uudessa pilottihankkeessa yliopistolla on konsultin rooli.

– Meillä on ymmärrystä siitä, miten tällainen prosessi teknologisesti tehdään, ja miten pystytään energiatehokkuusmielessä mallintamaan prosessit ja etenemään sitä kautta liiketoimintatoimijoiden business-laskelmiin, selvittää Partanen.

Hän painottaa, ettei yliopisto ole aloittamassa mitään, vaan viemässä osaamistaan eteenpäin.

– Olemme tässä antava osapuoli ja käytännön casessa mukana oppimassa, sanoo Partanen.

Nebraskalainen sähköyhtiö löytyi yhteistyökumppaniksi Wärtsilän välityksellä.

Partasen mukaan yhteistyökuvio on erinomainen.

– Olemme olleet aktiivisia ja osaamisemme tunnetaan. Voihan tätä onnenpotkuksikin kutsua, mutta mistään sattumanvaraisesta asiasta ei ole kyse, hän sanoo.