1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenneturvallisuus

Vaarallinen ilmiö liikenteessä: huoli lasten tielle ryntäilystä herätti vanhemmat Hattulassa

Koulut ja vanhemmat heräsivät puhumaan alakoululaisille tielle ryntäilyn vaaroista Facebook-keskustelun ansiosta.

Kuvituskuva. Pimeä tie ja liikkuvat lapset voivat olla vaarallinen yhdistelmä. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Hattula – kuntalaisten kuulumisia -Facebook-ryhmässä on käyty keskustelua nuorten poikien yllättävästä syöksähtelystä hitaasti risteyksestä kääntyvän auton eteen. Hattulaan muuttanut Mirja Uschanov käynnisti Facebook-keskustelun ala-asteikäisten koulupoikien vaarallisesta liikennekäyttäytymisestä.

Uschanov näki kolmen pojan Parolan Kirkkotiellä ryntäävän kääntyvän auton editse ja aiheuttavan vaaratilanteen. Uschanov otti pojat puhutteluun. Hän epäilee, että pojat kuvaisivat älypuhelimilla tilanteen ja jakelevat ehkä kuvia tai videoita tilanteesta esimerkiksi WhatsAppiin.

Asiasta huolestunut Uschanov kehottaakin lasten vanhempia tarkistamaan lastensa matkapuhelimia, onko tällaisia kuvia otettu ja jaettu liikennetilanteista.

Keskustelijoiden mukaan Hattulassa on ollut syksyllä pari muutakin vastaavaa tapausta, toinen Pappilanniemessä ja toinen Mierolassa. Huolestuneet aikuiset muistelevat, että aiemminkin tällaista on voinut syyspimeiden aikana olla.

Palopäällikkö haluaa stopin tielle ryntäilylle

Myös Hattulan VPK:n palokunnan päällikkö Mikael Kuosa on asiasta huolestunut. Ylen haastattelema Kuosakin epäilee, että Kirkkotien lisäksi vastaavia tilanteita olisi ollut Hattulassa useampiakin.

Mikael Kuosa korostaa, että vanhemmat ottaisivat asian lastensa kanssa puheeksi, ennen kuin mitään pahaa ehtii tapahtua liikenteessä.

– Tämä on huolestuttavaa. Tällaiset leikit on lopetettava nyt ja otettava järki käteen, painottaa Kuosa.

Alkuvuodesta kerrottiin iltapäivälehdissä Etelä-Suomessa poikien tempauksista kuvata itseään liikkuvien junien läheisyydessä liian lähellä ratoja. Vastaavaa ilmeni myös ainakin vuonna 2015 Kaakkois-Suomessa.

Koulut korostamaan liikenneturvallisuutta Hattulassa

Parolassa toimivan Juteinin koulun rehtori Minna Kallio sai perjantaina oppilaan vanhemmalta sähköpostiviestin, jossa kerrottiin syntyneestä huolesta. Siihen oli kopioituna myös palopäällikkö Mikko Kuosan huoli asiasta Hattulan VPK:n Facebook-sivulla.

– Heti kun asia tuli koulullemme tiedoksi, välitimme Kuosan viestin edelleen Wilman kautta vanhemmille. Opettajat ottavat asian nyt esille myös oppitunneilla, kertoo rehtori Minna Kallio.

Hattulan kaikki ala-asteet tekevät nyt lapsille selväksi, kuinka pimeillä teillä on liikuttava. Epätietoisuuteen vaarallisesta ryntäilystä ei ole varaa.

– Kouluissa puhutaan joka syksy turvallisesta liikkumisesta, heijastimien käytöstä ja turvallisista liikenneväylistä. Ryntäily tielle otettiin esille kuitenkin heti, kun yksi vanhemmista oli meihin yhteydessä.

Uutista on päivitetty klo 20.05: Korjattu VPK:n palokunnan päällikön titteli ja nimi.