Sodankylän esimerkki kiinnostaa koko maassa – sote-keskuksen rakentamismalli kopioitiin muuallekin

Sodankylä on hakenut myös ympäristösertifikaattia hyvinvointikeskukselle ensimmäistä kertaa Suomessa.

Kotimaa
Rakentaja rakennustyömaalla
Kunnat päätyvät elinkaarimalliin usein siksi, että sen ajatellaan vaikuttavan rakentamisen ja ylläpidon laatuun kohentavasti.Petra Ristola / Yle

Sodankylä toimii edelläkävijänä koko maassa kuntien kiinteistörakentamisessa. Kunnassa on ensimmäistä kertaa Suomessa sovellettu elinkaarimallia sosiaali- ja terveyskiinteistön hankinnassa.

Sodankylä on myös hakenut todistusta hyvinvointikeskuksen ympäristöystävällisyydestä. Tämä sertifikaatti olisi Suomessa ainoa lajissaan.

Kouluja on jo Suomessa rakennettu elinkaarimallilla, jossa urakoitsija vastaa rakentamisen lisäksi kiinteistön kunnossapidosta myös sen valmistumisen jälkeen.

Sodankylän teknisen johtajan Matias Ylirieston mukaan sote-rakennusten kohdalla mallin vaikutukset eroavat kuitenkin kouluista.

Ylirieston mukaan haasteita tulee, jos esimerkiksi kesken sopimuskauden pitää tehdä laajempaa remonttia. Tuolloin nimittäin urakoitsija vastaa myös väistötilojen hankinnasta. Tämä taas nostaa jo lähtökohtaisesti urakoitsijalle maksettavaa korvausta.

– Olemme joutuneet laatimaan uutta sopimuspohjaa ja ottamaan huomioon käyttäjäpuolen tilaratkaisut. Olemme tehneet pioneerityötä.

Varkaudesta asti yhteydenottoja

Muut kunnat ovat jo kyselleet Sodankylältä, miten sote-keskusta lähdetään rakentamaan elinkaarimallilla.

– Olemme jakaneet tietoa auliisti ja muualla Suomessa on käytetty meidän malliamme soveltaen.

Esimerkiksi Varkaus ja Pudasjärvi ovat olleet elinkaarimallista kiinnostuneita.

Elinkaarimallin ajatellaan ohjaavan rakentamisen laatua parempaan.

– Kun toteuttava urakoitsija vastaa rakennuksen käytettävyydestä pidemmälle, se tuo lisäarvoa sekä rakentamisen että ylläpidon laatuun, sanoo tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi Kuntaliitosta.

Niemen mukaan elinkaarimallin kalleutta mietitään usein. Hän kuitenkin muistuttaa, että erilaisten hanketapojen kustannusmalli on erilainen, eikä täysin vertailtavissa keskenään.

Jo viitisenkymmentä elinkaarikohdetta Suomessa

YIT on aloittanut Sodankylän uuden hyvinvointikeskuksen rakentamisen syksyllä 2017. Rakennuksen pitäisi olla käytössä vuoden 2020 alusta lähtien. YIT vastaa hyvinvointikeskuksen kunnossapidosta 20 vuotta rakennuksen valmistumisen jälkeen.

Sodankylän sote-keskuksen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu noin 33 miljoonaa euroa. Kunta rahoittaa elinkaarimallin kustannukset leasing-sopimuksella.

Suomessa elinkaarimallikohteita rakentaa neljästä viiteen urakoitsijaa, arvioi Jussi Niemi. Kunnat ovat toteuttaneet tällä mallilla jo 40–50 kohdetta ympäri Suomea.

Korjattu 22.11.2018 kello 12.34. Ranua ei hankkinut hyvinvointikeskustaan elinkaarimallilla, kuten jutussa aiemmin kerrottiin. Ranuan kunta on solminut kiinteistöstä leasing-sopimuksen 20 vuodeksi Kuntarahoituksen kanssa. Ylläpitokustannukset tulevat kuitenkin tässä tapauksessa kunnan maksettavaksi.