Seurakunta-aktiivi Porissa: "Jos Setan vierailut rippileireillä kielletään, vaadin kieltoa myös konservatiiviselle herätysliikkeelle"

Jaakko Lehtosen mielestä SLEY-järjestön konservatiivisen materiaalin esittäminen rippileireillä on kiellettävä.

rippikoulu
Risti kirkossa kirkko kristinusko alttari
Rippileireillä annettava opetus puhuttaa Porissa.Soila Ojanen / Yle

Kiistely rippikoulujen opetuksen sisällöstä jatkuu Keski-Porin seurakunnassa.

Tapaus nousi julkisuuteen keskiviikkona, kun Yle kertoi, että Keski-Porin seurakuntaneuvosto oli palauttanut seurakunnan uuden rippikoulusuunnitelman valmisteluun.

Osa seurakunnan päättäjistä katsoi, että suunnitelmaan kirjatut seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavan järjestön Setan vierailut eivät sovi rippileireille.

Kielto myös konservatiivien materiaalille?

Seurakuntaneuvoston jäsen, vihreiden Satakunnan-piirin toiminnanjohtaja Jaakko Lehtonen sanoo, että jos Setan vierailut rippileireillä kielletään, hän aikoo vaatia rippileireille kieltoa myös kaikelle SLEY:n tuottamalle materiaalille.

SLEY eli Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys on konservatiivinen lähetysjärjestö, joka toimii kirkon sisällä. Järjestö vastustaa muun maussa homoseksuaalisuutta, naispappeutta ja abortteja. Järjestön äskettäin julkaisemassa Kutsuvat sitä rakkaudeksi -rippileirioppaassa suhtaudutaan kielteisesti myös muun muassa itsetyydytykseen ja avioliiton ulkopuoliseen seksiin.

Virallinen linja vai kansankirkko?

Jaakko Lehtonen perustelee kieltoajatusta sillä, että SLEY toimii hänen näkemyksensä mukaan monelta osin kirkon virallisen linjan vastaisesti.

– Oletan saavani laajan tuen esitykselle SLEY:n materiaalin kiellosta, sillä Setan porttikieltoa on perusteltu nimenomaan kirkon linjan vastaisilla linjauksilla. Pidän selvänä, ettei tämänkaltaista materiaalia voi rippikoulussa käyttää, Lehtonen sanoo.

Lehtonen sanoo pitävänsä omituisena, jos kirkko alkaa kieltää kansalaisjärjestöjen kutsumista rippileireille.

"Ei sivistynyttä"

Keski-Porin seurakunnan kirkkoherra Hannu Tomperi kertoo, että hänen tietojensa mukaan SLEY:n uutta opasta ei ole käytetty seurakunnan nuorisotyössä. Hän ei kuitenkaan kannata yhdelle järjestölle asetettavaa kieltoa.

– SLEY on kirkon virallinen lähetysjärjestö. Kansankirkossa on tila monenlaisille teologisille näkemyksille. Ei ole oikein sivistynyttä lähteä kieltolinjalle ja barrikadeille, Tomperi toppuuttelee keskustelua.

Keski-Porin seurakuntaneuvosto käsittelee rippikoulusuunnitelmaa uudelleen joulukuussa.