Viron hallitus horjuu YK:n siirtolaisuusopimuksen vuoksi – pieni Isänmaa-puolue estää Viron liittymisen sopimukseen

Päähallituspuolue Keskustapuolue on kriisikokouksessa, demarit vaativat Isänmaa-ministerin eroa.

Viro
Jüri Ratas ja Urmas Reinsalu
Jüri Ratas (vas.) ja Urmas ReinsaluAOP

Viron hallitus on suistunut kriisiin YK:n siirtolaisuussopimukseen liittymistä koskevan kiistan vuoksi.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid ja hallituksen pääpuolueet Keskusta ja SDE (sosialidemokraatit) kannattivat sopimukseen liittymistä. Pääministeri, keskustan Jüri Ratas edellytti päätökseltä hallituksessa yksimielisyyttä.

Torstai-iltana hallituksen kokouksessa pienin hallituspuolue Isamaa (Isänmaa) kuitenkin vastusti sopimusta ja esti yhteisen päätöksen syntymisen. Asiasta kertoi Suomessa ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suuremmat hallituskumppanit hermostuivat pahemman kerran. Sosialidemokraattien parlamenttiryhmän puheenjohtaja Jevgeni Ossinovski vaati Isamaa-liiton oikeusministerin Urmas Reinsalun eroa hallituksesta.

– Valheelliselle väitekampanjalle alistunut Isamaa muutti hallituksen päätöskyvyttömäksi ja vei meidät samaan kerhoon Unkarin ja Puolan kanssa, sanoi Ossinovski Viron yleisradioyhtiölle (siirryt toiseen palveluun) ERR:lle.

Reinsalu ei suostunut eroamaan ja sanoi demarien haluavan (siirryt toiseen palveluun) panna hänet polvilleen.

Pääministeri Ratas ja muut keskustapuolueen johtajat ovat kokoontuneet perjantai-iltana pohtimaan, kuinka tilanne ratkaistaan.

Presidentiltä kovat moitteet

Sopimuksen torjuminen hallituksessa yllätti presidentti Kaljulaidin. Hän moitti hallitusta ulkopoliittisen linjan hylkäämisestä.

– Emme saa suostua siihen, että vaalikampanja on jotain valeuutisten ja vihapuheen väliltä ja sen vuoksi käännetään selkä Viron ulkopolitiikan päälinjoille, mitä olemme 27 vuotta yhdessä rakentaneet, kirjoitti Kaljulaid.

Virossa on ensi vuonna vaalit, mikä hermostuttaa poliittista elämää. Isamaa-puolueen kannatus on laskenut, ja populistinen EKRE-puolue kilpailee mielipidemittauksissa sen kanssa.

Reinsalu kiisti kuitenkin, että siirtolaisuussopimuksen vastustaminen johtuisi gallupeista, vaan hänen mukaansa se on puoluekentän mielipide.

YK:n siirtolaisuussopimus on tarkoitus hyväksyä ensi kuussa Marokon Marrakeshissa. Sopimus ei sido oikeudellisesti (siirryt toiseen palveluun) allekirjoittajamaita. Viron oikeuskanslerin mukaan (siirryt toiseen palveluun) se ei toisi Virolle oikeudellisia velvoitteita.

Suomi on menossa mukaan YK:n siirtolaisuussopimukseen.