1. yle.fi
  2. Uutiset

Gallup: Ruotsalaiset tyytymättömiä puolueiden toimintaan hallituksen muodostuksessa – eniten sapiskaa saa Lööf

74 prosenttia reilusta tuhannesta vastaajasta on sitä mieltä, että puolueet ovat toimineet asiassa vähintäänkin huonosti.

Ruotsin politiikka
Annie Lööf
Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf.Getty Images

Ruotsin valtiopäivävaaleista on kulunut kaksi kuukautta, mutta maahan ei ole vieläkään saatu muodostettua hallitusta.

Ruotsin parlamentin puhemies Andreas Norlén nimitti keskustapuolueen puheenjohtajan Annie Lööfin torstaina hallitustunnustelijaksi. Lööf on jo kolmas hallitustunnustelija.

Hallitusta ovat yrittäneet aiemmin koota suurimpien puolueiden puheenjohtajat, entinen pääministeri, sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven sekä kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

Aftonbladet-lehden teettämän gallupin mukaan (siirryt toiseen palveluun)74 prosenttia reilusta tuhannesta vastaajasta on sitä mieltä, että puolueet ovat toimineet asiassa vähintäänkin huonosti. 45 prosenttia kyselyyn vastaajista on sitä mieltä, että puolueet ovat toimineet asiassa erittäin huonosti.

Sapiskaa saa erityisesti keskustan puheenjohtaja Annie Lööf, sillä puolet kyselyyn kielteisesti vastanneista syyttää keskustaa. Kielteisimpiä ovat miehet, joista 60 prosenttia pitää Lööfiä suurimpana syypäänä tilanteeseen.

Myös kokoomus ja puolueenjohtaja Ulf Kristersson saa kritiikistä osansa. 27 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että kokoomus on tilanteeseen suurin syypää. Erityisesti naiset syyttävät tilanteesta Kristerssonia 36 prosentin osuudella.

Kielteisen listan kolmatta paikkaa pitää Stefan Löfvenin johtama sosiaalidemokraatit. 7 prosenttia on sitä mieltä, että hallituksen muodostamisen ongelmista voi syyttää demareita. Miehet ja naiset ovat asiasta melko samaa mieltä.

Lue myös:

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf nimettiin hallitustunnustelijaksi

Lue seuraavaksi