Ei lääkkeitä lääkekaappiin – mitä työpaikan lääkekaapista sitten pitää löytyä?

Metsuri tarvitsee kiristyssiteen ja kyypakkauksen. Tavalliseen toimistoonkin suositellaan sidetarpeita ja kylmäpakkausta.

työelämä
Puolillaan auki oleva lääkekaappi, josta pilkistää muutama vanha lääkepurkki ja kyypakkaus.
Lääkekaapin sisältö unohdetaan usein päivittää, jolloin osa tarvikkeista menee vanhaksi.Tommi Pylkkö / Yle Uutisgrafiikka

Oletko kiinnittänyt huomiota työpaikalla olevaan lääkekaappiin? Tuon huomaamattoman laatikon tärkeys paljastuu usein vasta onnettomuuden sattuessa.

Vastoin nimeään siinä ei kuitenkaan suositella säilytettäväksi lääkkeitä. Ei edes arkisia särky- tai yskänlääkkeitä. Lääkekaappi on tarkoitettu lähinnä ensiapua varten.

Tämä selviää aluehallintoviraston ohjeistuksesta. Mikään laki ei tosin kiellä lääkkeiden säilyttämistä työpaikalla.

Joka tapauksessa ohjeistuksen syynä on mahdollinen väärinkäyttö, kertoo Siun Soten työterveyshoitaja Tiina Räsänen.

– Lääkkeet eivät varsinaisesti kuulu ensiavun antamiseen. Ihmisillä voi olla esimerkiksi allergioita eri lääkeaineille.

Työntekijöillä pitäisi siis Räsäsen mukaan huolehtia itse tarvitsemistaan käsikauppa- eli itsehoitolääkkeistä.

Metsässä tarvitaan kyypakkausta ja kiristyssidettä

Lääkekaappien sisältö vaihtelee työpaikkojen mukaan. Lääkekielto koskee vain työpaikkoja, jotka sijaitsevat asutuskeskuksissa. Niiden ulkopuolella olevissa työpaikoissa erityistarvikkeet ja lääkkeet tulevat tarpeeseen.

Esimerkiksi metsurit työskentelevät usein yksin kaukana asutuskeskuksista, ja ovat nopean avun tavoittamattomissa. Jos moottorisahalla leikkaa reiteen, eivät laastarit riitä.

Siksipä metsureille suositellaan mukaan kiristyssidettä, jolla vaarallisesti verta vuotavasta raajasta saadaan verenkierto heikennettyä tai pysäytettyä. Tämä estää potilaan kuolemisen verenhukkaan.

– Ja lääkkeistä esimerkiksi kyypakkaus kannattaa olla metsässä työskennellessä mukana, lisää työterveyshoitaja Satu Sorsa.

Molemmat hoitajat painottavat, että lääkekaappia suunnitellessa kannattaa kääntyä työterveydenhoidon puoleen. Sieltä saa vinkkejä mitä kaappiin tulee laittaa.

– Jos on lähdössä esimerkiksi ulkomaille töihin, kannattaa työterveydenhuollosta tarkistaa mitä rokotuksia ja lääkkeitä matkalle tarvitaan mukaan, Räsänen sanoo.

Lääkekaappi ajan tasalle

Työterveyshoitajien mukaan usein työpaikoilla tulee vastaan tilanteita, joissa ketään ei ole nimetty vastaamaan lääkekaapista. Tästä seuraa usein se, että kaapissa on vanhaa tavaraa.

Laastarien liimapinta haurastuu ajan myötä, ja steriileistä haavataitoksista tulee vähemmän steriilejä, kun aika kuluu. Siksi tarvikkeita pitää päivittää.

Räsänen kertoo myös, että joissain työpaikoissa ongelmana on likaisuus.

– Siellä on käyty esimerkiksi öljyisin ja mustin sormin hakemassa tavaroita. Vaihtelua lääkekaappien sisällössä ja kunnossa kuitenkin on.

Usein kaapin paikka jää myös merkitsemättä opastekilvellä.

Nämä tarvikkeet pitäisi löytyä tavallisen toimiston lääkekaapista:

 • Opastekilpi
 • Hätäilmoitusohje
 • Ensiapuside pieni 4 kpl
 • Ensiapuside iso 4 kpl
 • Putkiverkkoside (pää/raajakoot) 1 kpl
 • Taitos 20x20 cm 2 kpl
 • Joustoside 8-10 cm
 • Kiinnelaastari
 • Kolmioliina 2 kpl
 • Sakset
 • Haavapyyhkeet
 • Laastarit, eri koot
 • Kertakäyttöinen kylmäpussi

Lähde: Aluehallintoviraston ensiapuvalmius työpaikoilla -opas sekä Siun Soten työterveyshoitajat Tiina Räsänen ja Satu Sorsa.