Herätys: Kateissa ollut argentiinalainen sukellusvene löytyi, uudet poliitikot kasvavat kutistuvissa nuorisojärjestöissä, Iranissa kytee huivikapina

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.
Argentiinan laivaston julkaisema, päiväämätön kuva San Juan -sukellusveneestä.Argentiinan laivasto / EPA

Vuoden kateissa ollut argentiinalainen sukellusvene löytyi

Argentiinan laivaston San Juan -sukellusvene katosi vuoden 2017 marraskuussa. Sukellusveneessä oli katoamishetkellä 44 hengen miehistö. Alus löydettiin Patagonian edustalta Valdesin niemimaan vesistä.

Puolueiden kutistuneissa nuorisojärjestöissä kasvaa yhä seuraava poliitikkosukupolvi

Poliittisten nuorisojärjestöjen jäsenmäärät ovat pudonneet kymmenessä vuodessa lähes puoleen. Tästä huolimatta puolueiden nuorisosiivillä on edelleen vahva rooli uusien poliitikkojen kasvattamoina.

Äänestys kokoomusnuorten liittokokouksessa marraskuussa 2017.
Äänestys kokoomusnuorten liittokokouksessa marraskuussa 2017.Kokoomuksen Nuorten Liitto

Lastensuojelulaki on 12 vuotta vanha, mutta lastenkodeissa on vieläkin vaikeuksia noudattaa sitä

Lastensuojelulakia uudistettiin kaksitoista vuotta sitten, mutta vieläkin on epäselvää, miten lapsia pitäisi kohdella. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan työntekijöille vaikeinta on erottaa tavallinen lapsen kasvatus ja ihmisoikeuksien rajoittaminen. Lue lisää lastenkotien tilanteesta täältä.

Lapsi istuu sohvalla.
Heli Blåfield / Yle

Iranissa alkaa vapaus pilkistää – ja tukka

Nuoret iranilaisnaiset kapinoivat hiljaisesti maan tiukkoja huivisääntöjä vastaan pääkaupungissa Teheranissa. Naisista ei saisi julkisella paikalla näkyä kuin kasvot ja kädet, lakiin kirjattu huivipakko on tiukka. Toimittaja Johanna Numminen ja kuvaaja Jussi Koivunoro tapasivat nuoria naisia, jotka uskovat, että Yhdysvaltain pakotteiden ahdistamalla Iranin johdolla on niin paljon ongelmia talouden kanssa, että se jättää naiset rauhaan.

Darya Hoseini ja Fakhte Pakserest
Huivi on tukala ja ärsyttävä, sanovat Darya Hoseini ja Fakhte Pakserešt.Jussi Koivunoro / Yle

CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin määränneen toimittaja Khashoggin murhan

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n mukaan Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman antoi käskyn salamurhata sauditoimittaja Jamal Khashoggin. Asiasta kirjoittaa The Washington Post. Lehti pohjaa tietonsa asiaa tunteviin lähteisiin. Saudi-Arabia on myöntänyt murhan. Maan mukaan kruununprinssillä ei ollut mitään tekemistä rikoksen kanssa.

Mielenosoittaja kantaa Jamal Khashoggin kuvaa ja kahta palavaa kynttilää Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa, Turkissa.
Mielenosoittaja kantaa Jamal Khashoggin kuvaa ja kahta palavaa kynttilää Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa, Turkissa.Erdem Sahin / EPA

Tuuli puhaltaa ja aurinko näyttäytyy

Suomeen virtaa tänään kuivempaa ilmaa. Sää on osin aurinkoista maan eteläosasta Länsi-Lappiin yltävällä alueella. Tuuli on puuskaista koko maassa. Varsinkin Lapissa puuskat ovat voimakkaita ja tuntureilla voi olla jopa myrskypuuskia. Marraskuun alkupuolisko onkin ollut pilvisin 18 vuoteen. Lue lisää säästä täältä.

Sääkartta
Yle