Pohjois-Korea viestittää ristiriitaisesti – Kim Jong-un vieraili aseiden testausalueella ja maan hallinto ilmoittaa vapauttaneensa yhdysvaltalaisen vangin

KCNA:n välittämissä kuvissa ei näy aseita, sotilashenkilöstöä kylläkin Kimin ympärillä.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vieraili perjantaina aseiden testausalueella. Kimin ympärillä on maan sotilashenkilöstöä.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vieraili perjantaina aseiden testausalueella, jonka sijainti ei ole julkinen.KCNA / EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vieraillut perjantaina maan salaisessa aseiden testauspaikassa. Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA tiedotti, että maan johtaja on tutustunut vasta kehitettyyn korkean teknologian aseeseen. KCNA kutsuu asetta taktiseksi ja sen voivan suojella maata kuin ”tuliseinä”.

Pyongyang puolestaan ilmoitti, että yhdysvaltalainen vanki on vapautettu. Hän on ollut pidätettynä lokakuusta lähtien, kun hän pyrki Pohjois-Korean mukaan laittomasti maahan Kiinasta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Pohjois-Korean viesti on ristiriitainen. Välitetyissä kuvissa ei näy minkäänlaisia aseita, sillä neuvottelutilanne Yhdysvaltojen kanssa on varsin herkkä.

Kuitenkin mahdollinen uusien aseiden testaaminen ja tieto siitä uhkaa nostaa jälleen jännitteitä Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välille. Presidentti Donald Trumpin hallinto Washingtonista on jo aiemmin ilmoittanut, että pakotteet pysyvät voimassa niin kauan kuin Pohjois-Korea on todistetusti luopunut ydinaseohjelmastaan.

Reutersin haastattelema amerikkalainen asiantuntija Adam Mount arvioi, että Pohjois-Korea pyrkii osoittamaan voimaansa. Testi-ilmoitus oli varoitus Yhdysvalloille. Maa haluaa näyttää, että se on valmis irrottautumaan neuvotteluista milloin vain ja aloittamaan aseiden testaamisen uudelleen.

Eteläkorealainen asiantuntija Choi Kang puolestaan uskoo, että ilmoituksen taustalla oli enemmän Kimin tavoite rauhoittaa Pohjois-Korean armeijaa kuin tuhota diplomaattisia keskusteluja. Kimille on tärkeä osoittaa sotilailleen, että uutta huipputeknologiaa on tulossa. Tietyn sotilaallisen tason ylläpitäminen poistaa sotilaiden tyytymättömyyttä.

Johtajien tapaaminen tapetilla – ajankohta edelleen auki

Yhdysvalloissa uskotaan molempien maiden johtajien toisen tapaamisen onnistuvan, vaikka tarkkaa ajankohtaa ei ole annettu.

Kesäkuun historiallinen tapaaminen Trumpin ja Kimin välillä jäi tuloksiltaan varsin laihaksi. Neuvottelusopimus oli varsin lyhyt ja jatkoneuvotteluissa on edistytty varsin vähän.

Yhdysvalloissa Pohjois-Koreaa on arvosteltu siitä, ettei näkyviä tuloksia ole syntynyt aseidenriisunnassa. Pohjois-Korea puolestaan on ilmaissut turhautuneisuuttaan ja uhannut käynnistää ydinasetestauksensa uudestaan, mikäli myönnytyksiä ei ala tulla.

Marraskuulle suunniteltu maiden edustajien tapaaminen siirrettiin jo aiemmin. Varapresidentti Mike Pence kuitenkin ilmoitti torstaina, että Trump suunnittelee tapaavansa Kimin uudestaan ensi vuonna.

Lue myös:

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan Pohjois-Korealla on ainakin 13 käyttövalmista ohjustukikohtaa – tukikohtia saattaa olla enimmillään 20

Pohjois-Korean Kim Yong-chol tapaa Yhdysvaltain ulkoministerin New Yorkissa – Pompeon mukaan nyt on mahdollisuus keskustella ydinaseriisunnasta

Washington Post: Pohjois-Korea uhittelee jälleen ydinaseohjelmansa aloittamisella

Koreoiden yhteinen olympiahanke etenee

Lähteet: Reuters