Ministeri Orpon mielestä seuraavan hallituksen on tehtävä perhevapaauudistus, kokoomus valmis lisäämään resursseja

Orpo arvosteli TV1:n Ykkösaamussa oppositiopuolue SDP:n verolinjauksia ja Antti Rinteen eläkelupauksia.

Kansallinen Kokoomus
Petteri Orpo
Vieraana kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. Seija Vaaherkumpu haastattelee.

Valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii, että seuraavan hallituksen pitää tehdä perhevapaauudistus, jotta suomalaiset uskaltaisivat saada enemmän lapsia. Orpon mukaan kokoomus aikoo olla mukana siinä hallituksessa.

Orpo sanoi lauantaina Ylen TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että hyvän uudistuksen saaminen aikaan vaatii jonkin verran resurssointeja. Hänen mukaansa tuoreen väestöennusteen lukujen valossa siihen pitää olla valmis.

Väestöennusteen mukaan Suomen väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035.

Orpo ei kuitenkaan suostunut määrittelemään, kuinka paljon rahaa kokoomus olisi valmis satsaamaan uudistuksen toteuttamiseen.

– Minusta tämä on sellainen asia, että en haluaisi lähteä tällaiseen vaalilupailuhuutokauppaan. Tehdään perhevapaauudistus, joka on tasa-arvoinen. Se on paras lupaus, minkä voin antaa, Orpo sanoi.

Viimeksi uudistus kaatui rahan puutteeseen

Pitkään valmisteilla ollut perhevapaauudistus kaatui, kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) päätti pysäyttää hankkeen valmistelun. Saarikko lopetti uudistushankkeen, koska sille ei ollut varattu rahoitusta.

Tällä hetkellä Suomessa miehet tienaavat keskimäärin enemmän kuin naiset. Orpo katsoo, että tyttöjen ja naisten koulu- ja opiskelumenestyksen perusteella on vain ajan kysymys, milloin naiset pärjä–ävät yhtä hyvin kuin miehet.

– Kohta pitää olla huolissaan, miten miehet pärjäävät.

Orpon visiossa tasa-arvoisessa perhevapaajärjestelmässä isät ja äidit voisivat ensin olla samalla tavalla oman vapaakiintiönsä mukaan olla kotona pienen lapsen kanssa.

Sen jälkeen he yhdessä päättäisivät, kumpi olisi kotona lasten hoidosta päävastuullisena.

– Minusta se on tasa-arvoa. Se tasaa myös tuloeroja. Kun naisten työmarkkina-asema tätä myötä paranisi, niin silloin se ei olisi myöskään taloudellinen kysymys eikä eläkekysymys niin paljon, kuin se on tänä päivänä.

Orpo SDP:n verolinjauksista: "Himoverottaminen" lopetettava

Orpo arvosteli Ykkösaamussa myös suurimman oppositiopuolueen SDP:n verolinjauksia. SDP julkaisi tällä viikolla varjobudjettinsa, jossa se keventäisi pieni- ja keskituloisten verotusta, mutta kiristäisi pääomatulojen verotusta ja yli 4 500 euroa kuussa ansaitsevien ansiotuloverotusta.

Orpon mukaan veronkiristykset ovat väärää politiikkaa ja kiristävät entisestään "maailman ennätysluokan" veroprogressiota.

– Jos me haluamme että Suomessa on korkea työllisyysaste, ja olemme hyvinvoiva maa, niin meidän pitää lopettaa työn ja ansioiden himoverottaminen.

– Meiltä lähtee jo tälläkin hetkellä tuhansia korkeasti koulutettuja nuoria ulkomaille. Demarit olisivat vielä nostamassa osaajien verotusta, tämähän karkottaa heitä vielä enemmän.

Orpo: Eläkeläisten ongelmia ei ratkaista helpoilla lupauksilla

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen lupauksiin eläkkeiden korotuksesta Orpo suhtautuu epäillen.

Rinne lupasi vappupuheessaan 100 euron korotuksen alle 1 400 euron eläkkeisiin. Lupaus näyttää kutistuneen jo 30 euroon, arvioi Orpo Ykkösaamussa.

– Mielestäni suurten eläkeläisten joukon asiaa ei hoideta niin, että annetaan helppoja lupauksia.

– Minä en sellaista lupausta voi antaa, koska pitää antaa lupauksia jotka voidaan toteuttaa. Mutta jos talous on kunnossa, ja työllisyysaste korkealla, voidaan myös eläkkeiden ostovoimasta paremmin huolehtia. Siitä tässä kai on kyse.

SDP:n varjobudjetti hataralla pohjalla

Orpon mukaan SDP:n varjobudjetin lupauksien toteuttaminen näyttää jäävän hataralle pohjalle. Miljardiluokan menolisäyksiä katetaan mm. harmaan talouden torjunnan tehostamisella.

– Siinä on se ongelma, että näitä miljardiluokan menolisäyksiä he kattavat mm. 300 miljoonalla harmaan talouden torjunnasta ja 400 miljoonalla Suomen pankin ja Sitran taseiden tyhjentämistä. Sieltä löytyy myös terveysvero, jonka uskon entisen valtiovarainministerin Antti Rinne tietävän osoittautuneen lähes mahdottomaksi toteuttaa.

– Eli siellä on tulopuolella iso, iso aukko, mutta menot kyllä ovat varmasti toteutumassa, arvioi Orpo Ykkösaamussa.

Lue myös:

Analyysi: Perhevapaauudistus kituu jo ennen syntymistään – 5 syytä, miksi neuvotteluissa vedettiin käsijarru pohjaan

Kesärannan keittiöstä se alkoi – Näin perhevapaaremontti eteni, kaatui ja iski särön keskustan ja kokoomuksen välille